Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου περί αναγκαιότητας ενός τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Άλτμαγερ επισήμανε ότι το θέμα δεν υφίσταται καν.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος τρίτου μνημονίου εκτίμησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Άλτμαγερ. «Στην παρούσα φάση δεν βλέπω ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εξάλλου αυτό δεν συζητείται και πουθενά», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός χθες Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Ο υπηρεσιακός γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. «Πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να εκταμιεύσουμε όλα τα κεφάλαια». Και αυτό είναι μια επιτυχία, επισήμανε ο Π. Άλτμαγερ, παραπέμποντας στη θετική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά από πολλά χρόνια επώδυνων μεταρρυθμίσεων που επέφεραν μάλιστα προσφάτως και μείωση του χρέους. Με 180% επί του ΑΕΠ το χρέος παραμένει βέβαια σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε;

Σύμφωνα με τον Πέτερ Αλτμάγερ, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών και μετά την προβλεπόμενη για το ερχόμενο καλοκαίρι λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Είναι «και προς το δικό μας συμφέρον […], να διασφαλιστεί στην Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τη λήξη του προγράμματος, να συνεχίσουν να υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην διακυβευθούν όσα θετικά έχουν επιτευχθεί». Σημειώνεται βέβαια ότι και άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, υπήχθησαν σε καθεστώς επιτήρησης.
Ο 60χρονος πολιτικός, ο οποίος στην τελευταία συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων διετέλεσε επικεφαλής της καγκελαρίας, θεωρείται ένας από τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ. Οι χθεσινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες απηχούν αναμφίβολα απολύτως τις απόψεις και θέσεις της καγκελαρίου για την Ελλάδα. Ο Πέτερ Άλτμαγερ αναμένεται να αναλάβει σημαντικό πόστο και στη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση βεβαίως που ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν μάλιστα η CDU κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών και δεν το παραδώσει στο SPD -παρότι οι τελευταίοι το έχουν αξιώσει ήδη- δεν αποκλείεται ο Π. Άλτμάγερ να διαδεχθεί και επίσημα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

CEP: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπηρεσιακού -προς το παρόν- υπουργού αποκτούν όμως ξεχωριστή σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Οι αναφορές του στην Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν έμμεση απάντηση σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το γερμανικό think tank CEP (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής) και την οποία παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα Welt.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η Ελλάδα συνεχίζει να μην διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα και «ως προς αυτό τα τρία πακέτα διάσωσης από το 2010 δεν επέφεραν καμία αλλαγή. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν θα τα βγάλει πέρα χωρίς ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», εκτιμούν οι ειδικοί του CEP.
Το κεντρικό επιχείρημά τους στηρίζεται στον λεγόμενο δείκτη cepDefault, ο οποίος καταγράφει σε ετήσια βάση την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας μιας οικονομίας συνολικά, δηλαδή του δημοσίου, των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 το βαρόμετρο καταγράφει μια μείωση της τάξης του 6%, που συνιστά σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 2016. Ο δείκτης βρίσκεται μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012.
Όπως εξηγεί η Welt, η κατακόρυφη αυτή πτώση του δείκτη για την Ελλάδα δεν οφείλεται σε μη υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην ιδιωτική οικονομία που αποδίδεται περισσότερο στην έλλειψη επενδύσεων.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd, welt.de)