Υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Δόθηκε στο EwG η εντολή να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Αυτό, όπως είπε, αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, είπε. Πρόσθεσε ότι εκτιμάται πως εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.

Κοιτώντας μπροστά, όπως είπε, ξεκινά η τεχνική συζήτηση για το χρέος και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό όπως είπε ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ πρέπει να συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές.

Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να ενορχηστρωθεί γιατί ξέρουμε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια και μετά είναι κρίσιμη, τόνισε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup.