Τον δεκάλογο των μεγάλων απειλών του πλανήτη δημοσίευσε το World Economic Forum λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει (την Τρίτη) η ετήσια παγκόσμια γιορτή του καπιταλισμού στο διάσημο ελβετικό χιονοδρομικό χωριό του Νταβός. Πρώτες στη λίστα των απειλών είναι μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση και ένα «περιορισμένο γεωπολιτικό τοπίο».
Αμφότερες οι απειλές συνδέονται με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ –χθες μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου.
Ο Τραμπ όμως θα λάβει μέρος στις εργασίες του Φόρουμ –θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος μετά τον Μπιλ Κλίντον το έτος 2000 –και θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει, αν θελήσει, στις αιτιάσεις του Φόρουμ. Το θέμα, άλλωστε, της εφετινής χειμερινής συνάντησης της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη είναι «Οικοδομώντας το κοινό μέλλον ενός κατακερματισμένου κόσμου».

«Πρώτα η Αμερική»!

Οπαδός ενός ιδιόρρυθμου απομονωτισμού, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει στο Νταβός το πρόγραμμά του «Πρώτα η Αμερική»! Αλλά πιθανότατα θα αναγκαστεί να αναφερθεί και σε άλλα «ακανθώδη» ζητήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, που και αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 απειλών για το 2018.
Παρά τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, εννέα στους δέκα κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη έχουν να κάνουν με τις πολιτικές και εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων που αναμένεται να ενταθούν. Το 80%, άλλωστε, των ερωτηθέντων στη διεθνή έρευνα που διενήργησε το WEF θεωρεί ότι εφέτος είναι αυξημένος ο κίνδυνος να ξεσπάσει και θερμός πόλεμος –δεν διευκρινίζεται, αλλά θα πρόκειται μάλλον για παγκόσμιο πόλεμο, διότι οι περιφερειακοί καλά κρατούν…
Οσο για τον μείζονα κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων, αποδίδεται από τους ειδικούς στο γεγονός ότι «όσο οι επιχειρήσεις επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη, διευρύνουν την έκθεσή τους στους χάκερ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ