Μάχη με τη φοροδιαφυγή, την επίτευξη των υπερβολικά υψηλών στόχων των πλεονασμάτων και την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού καλείται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην επιτρέψει στους δανειστές να επιβάλουν πρόσθετα μέτρα ή να ενεργοποιήσουν τον κόφτη, γεγονός που θα έδινε τη χαριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στην οικονομία.
Τα αποτελέσματα στην άσκηση φορολογικής πολιτικής των τελευταίων ετών όσον αφορά τους άμεσους και έμμεσους φόρους έχουν φέρει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 100 δισ. ευρώ, πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους πολίτες και σε αρκετές περιπτώσεις αντίθετα από τα προσδοκώμενα εισπρακτικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής» και παρουσιάζει σήμερα, από τα έσοδα των τελωνείων του 2017, σε σύγκριση με το 2016, προκύπτουν δύο σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτον, ότι οι πολίτες πλήρωσαν το περασμένο έτος παραπάνω Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και ΦΠΑ καυσίμων 637 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι λόγω της αύξησης της κατανάλωσης. Δεύτερον, ότι τα τελωνειακά έσοδα του κράτους από την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα σημείωσαν μείωση αντί για αύξηση, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη λάθος συνταγή που εφαρμόζει και δυσαρέσκεια στους πολίτες που, ενώ πληρώνουν ακριβότερα τα τσιγάρα, στο τέλος το κράτος εισπράττει λιγότερα καθώς ανθεί το λαθρεμπόριο και οι πωλήσεις μειώνονται.

Επιβαρύνσεις

Αντίστοιχο πλήγμα έχει υποστεί και το ελληνικό κρασί, καθώς από τη στιγμή που έχει επιβληθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο συγκεκριμένο προϊόν οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες. Το 2017 τα νοικοκυριά πλήρωσαν σε ΕΦΚ κρασιού περίπου 28 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία για τα έσοδα του κράτους το 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού, είναι άκρως απογοητευτικά παρά το γεγονός ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,97 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του υπ. Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 σε 51,27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 868 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου. Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός για το 2018 έχει θέσει ως στόχο αυξημένα έσοδα κατά 951 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την αύξηση σχεδόν ισόποσα μοιρασμένη ανάμεσα σε άμεσους (478 εκατ. ευρώ) και έμμεσους φόρους (473 εκατ. ευρώ).
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, το βάρος αύξησης των εσόδων του 2018 θα πέσει κυρίως στα μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδική υπηρεσία

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, και η ίδρυση ειδικής υπηρεσίας που πρόκειται να στελεχωθεί από ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα έχουν το καθήκον να εκτελούν τις εισαγγελικές παραγγελίες του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με ειδικότερο σκοπό τη διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή απολύτως συναφών με τη φοροδιαφυγή οικονομικών αδικημάτων. Η νέα αυτή υπηρεσία ήταν μεταξύ των άρθρων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.
Η ίδρυση, όμως, της νέας υπηρεσίας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν καθοριστεί εξειδικευμένη διαδικασία συνεργασίας της υπηρεσίας με την ΑΑΔΕ, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και τον ακριβή προσδιορισμό του οφειλόμενου φόρου.
Παράλληλα, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στο 2018, με στόχο αυτές να ξεπεράσουν τις 24.750 περιπτώσεις. Τουλάχιστον 12.650 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την ειδική Υπηρεσία Ερευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ενώ 450 έλεγχοι αφορούν μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 4.200 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων και 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και υποθέσεις που βρίσκονται στο όριο παραγραφής.

Γνωστός τραγουδιστής δεν δήλωσε στην Εφορία 620.000 ευρώ

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ κέντρα διασκέδασης, γνωστοί τραγουδιστές και επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις, με τα λουκέτα και τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή. Σε στοχευμένο επιτόπιο έλεγχο σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο των Αθηνών διαπιστώθηκε η μη έκδοση 32 φορολογικών στοιχείων, αξίας 6.500 ευρώ, με συνέπεια να επιβληθεί 48ωρο λουκέτο στην επιχείρηση. Η έρευνα όμως έβγαλε και άλλο λαβράκι καθώς διαπιστώθηκε ότι γνωστός τραγουδιστής είχε «ξεχάσει» να υποβάλει φορολογική δήλωση το 2015, με αποτέλεσμα να μην έχει δηλώσει 620.000 ευρώ ώστε να γλιτώσει φόρο εισοδήματος 181.180 ευρώ!

Σε άλλη περίπτωση ελέγχου διαπιστώθηκε ότι γνωστό κέντρο διασκέδασης της παραλιακής είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία 1.200.000 ευρώ και ενώ εισέπραττε καθε βράδυ υπέρογκα ποσά, ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωνε τις οφειλές. Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης προέβη σε άμεση κατάσχεση της ημερήσιας είσπραξης, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις το 2015 και ήταν ανακριβείς οι δηλώσεις του 2016 και 2017.
Το νυχτερινό κέντρο αναγκάστηκε να υποβάλει δήλωση για το 2015 και να δηλώσει ακαθάριστα έσοδα 2.099.000 ευρώ και φορολογητέα κέρδη 769.198 ευρώ. Το κράτος από την όλη διαδικασία θα εισπράξει 197.906 ευρώ συν 245.683 ευρώ από ΦΠΑ.

Πωλήσεις μέσω Facebook

Σε άλλη περίπτωση, γνωστή βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών την εμπορία και επεξεργασία κρέατος είχε εμφανίσει πλασματικές δαπάνες 2,4 εκατ. ευρώ για το 2014 και 1,18 εκατ. ευρώ για το 2015 για να μειώσει τα κέρδη της.
Σε άλλον έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων εντοπίστηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή από πωλήσεις διενεργούμενες μέσω Facebook που αποστέλλονταν σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι σε διάστημα μόλις 7 μηνών δεν εκδόθηκαν 3.500 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον χώρο παροχής υπηρεσιών spa εντός πολυτελών ξενοδοχείων στη Ρόδο και στη Μύκονο, να χρησιμοποιεί παράνομα POS συνδεδεμένα με αλλοδαπό πάροχο, τα οποία κατασχέθηκαν και διαβιβάστηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ