Να αλλάξει κανείς την μπαταρία του iPhone του ή όχι; Το σαιξπηρικό αυτό ερώτημα αντιμετωπίζουν δεκάδες εκατομμύρια κάτοχοι παλαιότερων μοντέλων του διάσημου έξυπνου τηλεφώνου της Apple που ξαφνικά πληροφορήθηκαν ότι η αμερικανική εταιρεία έχει προγραμματίσει τη σταδιακή έκπτωση της ισχύος των μπαταριών των παλαιότερων μοντέλων προκειμένου να σπεύσουν οι καταναλωτές να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο iPhone X.
Ασχέτως αν πρόκειται για πληροφόρηση ή για παραπληροφόρηση, οι συνέπειες για την Apple έχουν πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας που απειλεί να παρασύρει στον γκρεμό την καλή φήμη της και να αμαυρώσει το ζηλευτό εμπορικό προφίλ που απολαμβάνει από την εποχή που «έστησε» την επιχείρηση ο χαρισματικός Στιβ Τζομπς. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για το χειρότερο βιομηχανικό ατύχημα που έπληξε την Apple από το λανσάρισμα του πρώτου iPhone, το όχι και τόσο μακρινό 2007 –έκτοτε η εταιρεία έβγαζε κάθε χρόνο και ένα καινούργιο μοντέλο, status symbol για τον κάτοχό του το καθένα, για να φθάσει αισίως στον σειριακό αριθμό 10.
Για να διαλύσει την καχυποψία απέναντι στη δημοφιλέστερη συσκευή κινητής τηλεφωνίας στον πλανήτη –και απέναντι στην κατασκευάστρια εταιρεία ασφαλώς –ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News για να ζητήσει για άλλη μια φορά συγγνώμη από τους πελάτες της εταιρείας αλλά και για να προαναγγείλει τη δυνατότητα που θα έχουν οι κάτοχοι iPhone να κάνουν στις συσκευές τους μια ενημέρωση για να διαπιστώσουν αν οι λειτουργίες τους έχουν επιβραδυνθεί ή όχι.

Η αχίλλειος πτέρνα των κινητών

Ο Κουκ ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός λογισμικού που θα επιτρέπει στον καθένα να ελέγχει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η μπαταρία του, σημειώνοντας βέβαια ότι «όλες οι μπαταρίες γερνούν με τον καιρό»… Ο διάδοχος του Τζομπς επανέλαβε ότι πρόθεση της Apple δεν ήταν να βλάψει τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των παλαιότερων μοντέλων της εταιρείας αλλά να εξοικονομήσει ενέργεια προς όφελος των μπαταριών τους. Το ερώτημα που ανακύπτει εν προκειμένω είναι, κατά τους αναλυτές, το εξής: γιατί η Apple αλλά και οι άλλοι κατασκευαστές έξυπνων κινητών έχουν παραμελήσει την εξέλιξη των μπαταριών των συσκευών τους; Διότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι οι μπαταρίες είναι η αχίλλειος πτέρνα των κινητών όλων των εταιρειών.
Σε ό,τι αφορά την Apple, πάντως, μετά το σκάνδαλο αποφάσισε να κάνει άλλη μια εμπορική κίνηση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, μειώνοντας την τιμή των επαναφορτισμένων μπαταριών από τα 79 στα 29 δολάρια στις ΗΠΑ. Για τους ευρωπαίους πελάτες της η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, από τα 89 ευρώ στα 29. Η προσφορά αυτή πρόκειται να ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 για τους κατόχους iPhone 6 και των μεταγενέστερων μοντέλων.

Ο φόβος των αγωγών

Το κόστος της προσφοράς αυτής δεν θα είναι αμελητέο για την iPhone. Το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» το εκτιμά στα 1,11 δισ. δολάρια, υπολογίζοντας ότι θα αντικατασταθούν περί τα 100 εκατομμύρια μπαταρίες. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και αυτό από το ενδεχόμενο να αναβάλουν κάποιοι καταναλωτές την αγορά ενός νέου iPhone. Το Forbes θεωρεί ότι τα διαφυγόντα έσοδα για την Apple από την αιτία αυτή μπορεί να φθάσουν τα 2,2 δισ. δολάρια.
Τα 3,3 δισ. δολ. όμως είναι ψίχουλα μπροστά στις αποζημιώσεις που κινδυνεύει να καταβάλει η Apple στους πελάτες της σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν ότι «δολίως προγραμμάτισε την απαξίωση των προϊόντων της», όπως χαρακτηριστικά γράφει η γαλλική «Le Figaro». Αγωγές έχουν κατατεθεί εκτός από τις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι στη Γαλλία από το 2015 το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται η Apple τιμωρείται με πρόστιμο που ξεκινά από τα 300.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει στο 5% του μέσου ετήσιου τζίρου που πέτυχε η εταιρεία την τελευταία τριετία. Πέρυσι η Apple είχε τζίρο 230 δισ. ευρώ…
Η «Le Figaro» σημειώνει, πάντως, ότι τα χειρότερα προέβλεπαν το 2016 οι Κασσάνδρες και για τη μεγάλη ανταγωνίστρια της Apple, τη νοτιοκορεατική Samsung, η οποία αντιμετώπισε το σκάνδαλο των… εκρήξεων των μπαταριών του νεότερου και πλέον προηγμένου τεχνολογικά μοντέλου της, Galaxy Note 7. «Και το 2017 ο όμιλος Samsung πέτυχε πωλήσεις-ρεκόρ!» υπογραμμίζει η αρθρογράφος της εφημερίδας Ελσά Μπαμπαρόν.

HeliosPlus