Καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενη επιστροφή σε «παλιές συνήθειες» έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και σημειώνοντας πως «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό».

Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως τα προγράμματα ήταν απαραίτητα, αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη.

Τέσσερις άξονες

Για τα επόμενα βήματα, περιέγραψε τέσσερις άξονες: α) τη διατήρηση θετικού οικονομικού κλίματος, β) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης γ) την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα συμφωνηθούν μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης και δ) την πορεία μετά το πρόγραμμα.

Σε αυτό το πεδίο, εξήγησε ότι θα υπάρξει μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και κατά το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Ωστόσο, σημείωσε πως αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εποπτεία θα είναι διαφοροποιημένη και πιο ισχυρή σε σχέση με αυτές.