Με ρυθμό 6,9% «έτρεξε» το 2017 η κινεζική οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πεκίνο. Πρόκειται για σημαντική ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης από το 6,5% που ήταν το 2016. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια που η κινεζική οικονομία επιταχύνει το αναπτυξιακό της βήμα.
Η είδηση εξέπληξε ακόμα και την κινεζική κυβέρνηση, η οποία είχε προϋπολογίσει για την χρονιά που πέρασε αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 6,5%. Πάντως, πολλοί δυτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η κινεζική οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη από όσο δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο οι τοπικές κυβερνήσεις της Ενδοχώρας της Μογγολίας και της μεγάλης βιομηχανικής πόλης Τιανζίν παραδέχθηκαν ότι είχαν «παραφουσκώσει» τα οικονομικά στοιχεία που είχαν ανακοινώσει για το έτος 2016.
Σημειωτέον ότι στις αρχές της δεκαετίας η κυβέρνηση του Πεκίνου έθεσε σε εφαρμογή πολιτικές που αποσκοπούσαν στην ελεγχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, που αυξανόταν με διψήφια ποσοστά κάθε χρόνο. Ο φρενήρης αυτός αναπτυξιακός ρυθμός είχε δημιουργήσει μια πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και την οικονομία της φούσκα των ακινήτων κυρίως στο Πεκίνο και τις μεγάλες πόλεις στα νοτιοανατολικά παράλια.