Το διογκούμενο μέτωπο αντίδρασης που υψώνεται από τους πολίτες στις περιοχές όπου λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που βγαίνουν στο σφυρί επιχειρεί να σπάσει η κυβέρνηση.
Με μια τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στην κοινωνία που αντιστέκεται σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα παρέχεται έκπτωση που προσεγγίσει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών στις δύο περιοχές. Θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/18 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.
Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης για το «περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο λιγνιτικών περιοχών», όπως το ονομάζει το υπουργείο, είναι η ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών, εξαιτίας της επιβάρυνσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και των ορυχείων.
Ειδικότερα, η έκπτωση είναι της τάξεως των 42 ευρώ / MWh στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, και αντιστοιχεί σε έκπτωση του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.
Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν περίπου 141.000 νοικοκυριά (133.000 στη Δ. Μακεδονία και 8.000 στο Δήμο Μεγαλόπολης). Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.
Το συγκεκριμένο ποσό θα αποδίδεται σε ετήσια βάση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό στη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (ο Λειτουργός της αγοράς) και στη συνέχεια θα αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περάσει η έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.