από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Γ. Στουρνάρας: Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας μας

Θεσμική υποχρέωση να προειδοποιώ για κινδύνους τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ
Γ. Στουρνάρας: Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας μας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ως θεσμού διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας, έναντι «συμφερόντων που επιθυμούν την αποδυνάμωσή της, προς όφελος πολιτικών που αντίκειται στο καταστατικό της», τάχθηκε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας την Τρίτη στο προσωπικό της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις στη μακρά ιστορία της, η κεντρική τράπεζα έγινε στόχος τέτοιων συμφερόντων.

Και πρόσθεσε δηκτικά ότι «δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην διοικητή Λουκά Παπαδήμου».

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Σημείωσε δε πως «στέκομαι ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του το μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της τράπεζας, είπε ότι «για εννέα δεκαετίες η Τράπεζα της Ελλάδος και τα στελέχη της υπήρξαμε θεματοφύλακες υλικών και άυλων αξιών των Ελλήνων, ο «κώδωνας του κινδύνου» για τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και η πυξίδα στην οποία έστρεφαν όλοι τα βλέμματά τους όταν τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν το λάθος δρόμο. Παράλληλα δε, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, λειτουργήσαμε ως άγκυρα πρόσδεσης της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τι είπε για οικονομία


Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, είπε ότι προς το τέλος του 2017 επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

«Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έχει θετικές επιδράσεις στην εμπιστοσύνη, τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα. H θετική πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε μια σειρά από σημαντικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι ξένες άμεσες επενδύσεις, καθώς και σε δείκτες προσδοκιών, όπως ο δείκτης PMI στη βιομηχανία και ο δείκτης οικονομικού κλίματος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις και στο χρηματοπιστωτικό τομέα: οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν, η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, ενώ και η εξάρτηση των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα περιορίστηκε σταδιακά».

Τέλος ανέφερε ότι «οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων κατέγραψαν σημαντικότατη υποχώρηση και η καμπύλη αποδόσεων εξομαλύνθηκε σε συνέπεια με τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, την έκδοση νέου πενταετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στα τέλη του έτους δόθηκε η δυνατότητα ομαδοποίησης των τίτλων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους».


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  θεσμική υποχρέωση | 16/01/2018 23:11
  "Θεσμική υποχρέωση" μιας στοιχειώδους δημοκρατικής πολιτείας με κάποια ψήγματα αυτοσεβασμού είναι να στήσει τον αρχισαράφη της χώρας στην ουρά κάποιου καταστήματος του ΟΑΕΔ με έναν αριθμό προτεραιότητας στο χέρι. Αυτά. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
  Θεόδωρος Αντωνιάδης
  απάντηση137
   
   
  πληθυντικός μεγαλοπρέπειας για τον κ. Στουρνάρα; | 16/01/2018 20:26
  Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι τεχνικός και όχι πολιτικός. Μεταξύ άλλων οφείλει να επικοινωνεί με την κυβέρνηση, πχ μέσω εκθέσεων που απευθύνονται στο οικονομικό επιτελείο αλλά ΠΟΤΕ στον τύπο. Αντίθετα δημόσια, είναι υποχρέωσή του να τα βρίσκει όλα ωραία, ακόμη και όταν δεν είναι. Που ξανακούστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης να κινδυνολογεί δημόσια; Την άνοιξη του 2015, μέρα παρά μέρα έβγαινε στα κανάλια απειλώντας για bank run. Τελικά τα κατάφερε να φοβίσει τους καταθέτες που απέσυραν τα χρήματά τους, στεγνώνοντας τράπεζες και οικονομία από ρευστό. Όταν αργότερα επεβλήθησαν τα capital controls, ο ρόλος του ήταν να αστυνομεύει και να περιφρουρεί τα όσα κεφάλαια έμειναν. Όμως λέγεται πως ο ίδιος έκανε τα στραβά μάτια, βοηθώντας τους τελευταίους μεγαλοκαταθέτες που απέμειναν να μεταφέρουν το χρήμα τους σε παράδεισους, φυσικά παρανόμως. Έκτοτε κάθε φορά που η χώρα βγαίνει στις αγορές, σταθερά ο κύριος αυτός κινδυνολογεί. Ξέρετε, μπορεί οι αγορές να τον έχουν αγνοήσει, όμως οι τοποθετήσεις του αυτές ανεβάζουν το κόστος δανεισμού. Μετά από αυτό ο ίδιος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, αν είχε λίγη τσίπα πάνω του θα έπρεπε από μόνος τους να έχει παραιτηθεί. Όμως αυτός συνεχίζει. Τώρα που η χώρα είναι στο παραπέντε να βγει απ’ τα μνημόνια, κινδυνολογεί ακατάπαυστα και πάντοτε δημόσια. Δείχνει να ευνοεί την εσαεί παραμονή σε καθεστώς ομηρίας. Μα αυτό δεν είναι κεντρική διαχείριση των τραπεζών, είναι μια διαρκής μόνιμη αντιπολίτευση. Είναι μια παρωδία, μια κακόγουστη οικονομική φάρσα, που συνεπάγεται τραγικά κόστη για την οικονομία. Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα απόδοσης ευθύνης, ίδιος κρύβεται μονίμως κάτω απ’ τα βρακιά της ΕΚΤ, της οποίας είναι έμμισθος υπάλληλος. Κανονικά θα έπρεπε να τον είχαν απολύσει προ πολλού.
  και μετά να τον στείλλουν στον εισαγγελέα
  απάντηση128
   
   
   
  Ευτυχώς ! | 16/01/2018 18:18
  Ο κ. Στουρνάρας ήταν ο μόνος νουνεχής εκπρόσωπος της χώρας . Οι άλλοι (οι Κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ζούσαν στον ...κόσμο τους . Άλλωστε ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι ...αυταπατήθηκε . Ήταν έτοιμος να απαλλοτριώσει τα 12 δις της ΤτΕ , αιτιολογώντας τα αδιανόητα σχέδιά του με πράξη του δημοφιλούς ήρωα "Γιάννη Αγιάννη" των "Αθλίων" . Στα σχέδιά του δε ήταν να "αναθέσει" στον εταίρο του, κ. Καμμένο, υπ. Εθν. Άμυνας, να διαφυλάξει την ...εσωτ. ασφάλεια της Χώρας . Μέσα στην μέθη της εξουσίας της η ΠφΑ ήταν διατεθειμένη να κατεδαφίσει ό, τι την εμπόδιζε από το να φέρει τον "παράδεισο του Ενβέρ, του Μαδούρο και αν ήταν δυνατόν, του Φιδ(ντ)έλ Κάστρο, που εξακολουθεί να είναι το "πρότυπό" τους .
  Έκτωρ
  απάντηση812
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-