Ξεκάθαρη θέση υπέρ μίας προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο τάχθηκε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Σουρνάρα, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και στο προεδρείο του ΣΕΒ τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο επικεφαλής της Bundesbank υπογράμμισε μεταξύ όλων των άλλων, την ανάγκη για ένα πλέγμα προστασίας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, το οποίο θα ενισχύει της αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και θα διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες για την εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι εκπρόσωποι της γερμανικής πλευράς, ξεκαθάρισαν πως για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει τον τελικό λόγο για τις όποιες αποφάσεις.

Η προληπτική γραμμή και το waiver για τα ελληνικά ομόλογα είχαν βρεθεί νωρίτερα και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπερνουά Κερέ.

Σύμφωνα με πηγές, ο εκπρόσωπος της Ευρωτράπεζας μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας του μνημονίου, ώστε να μην επηρεαστεί το χρηματοδοτικό πλάνο των εγχώριων τραπεζών, αλλά και για να γίνει πιο ομαλά η επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Η ίδια άποψη είχε διατυπωθεί και στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αναζωπυρώνοντας την κόντρα μεταξύ του διοικητή της και της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και την επανασύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς …δεκανίκια.

Κι αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος η προληπτική γραμμή να συνοδεύεται με νέες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.

Εξάλλου, και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε υποστηρίξει τις θέσεις του κ. Στουρνάρα.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των εγγυήσεων που διαθέτουν για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, εάν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα μετά το καλοκαίρι και η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού χρέους δεν επιστρέψει στις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης.

Στην Κύπρο για παράδειγμα, μετά τη λήξη του μνημονίου, το waiver που επέτρεπε την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από την Φρανκφούρτη, ήρθη.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ για την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση προκρίνει η καθαρή έξοδος, αν και οι κανονισμοί της είναι σαφείς και εφαρμόστηκαν κατά γράμμα στην περίπτωση της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αυτήν τη στιγμή χρηματοδοτούνται από την Ευρωτράπεζα με ρευστότητα περί τα 15 δισ. ευρώ που λαμβάνεται με μηδενικό επιτόκιο, ενώ ο δανεισμός από τον ELA βρίσκεται λίγο κάτω από τα 20 δισ. ευρώ με ετήσιο κόστος 1,5%.

Εάν το waiver πάψει να ισχύει και δεν επιστρέψει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, τότε οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι είναι πιθανό να οδηγηθούν σε αναγκαστική αντικατάσταση μεγάλου μέρους του φθηνού δανεισμού με χρηματοδότηση από τον ELA.

Το γεγονός αυτό θα επιβαρύνει τα αποτελέσματά τους και θα δώσει αρνητικό σήμα στις αγορές για την ασφάλεια του τραπεζικού κλάδου.