Κέρδη 18% σημειώνουν μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά την τελευταία ανοδική κίνησή τους, που άρχισε από τα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ το Global X MSCI Greece ETF, το ελληνικό ΔΑΚ (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), που είναι εισηγμένο σε Νέα Υόρκη και Αθήνα, σημειώνει άνοδο 26% το ίδιο διάστημα.
Στο τελευταίο αυξάνουν τις θέσεις τους ορισμένα hedge funds με στόχο την έκθεσή τους στις μετοχές των ισχυρών εταιρειών του ΧΑ που βρίσκονται και στους δείκτες της MSCI, όπως του OTE, της Alpha Bank, του ΟΠΑΠ, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Jumbo, του Τιτάνα και της Πειραιώς. Αν και κάποια hedge funds χρησιμοποιούν το αποκαλούμενο GREK και για στρατηγικές στην αγορά των παραγώγων, το τελευταίο διάστημα φέρεται να αύξησαν τις θέσεις η Oak Point Wealth Management, η Simplex Trading LLC, η Progeny 3 Inc., η 361 Capital LLC, η Alpine Global Management LLC, η Rational Advisors LLC Επίσης η Bienville Capital Management LLC, η 3EDGE Asset Management LP και παλαιότερα η JPMorgan Chase & Co., η Private Advisory Group LLC, η Rational Advisors LLC, η SG Americas Securities, η Goldman Sachs, η Wells Fargo & Company κ.ά.
Το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί με υψηλότερες αποτιμήσεις για τις μετοχές, εκτιμούσαν ορισμένοι διαχειριστές που «βλέπουν» την Ελλάδα ως την επενδυτική ευκαιρία του 2018, σημειώνοντας πως την ώρα που οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 3,7% από το 8% έναν χρόνο πριν, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σημειώνοντας ισχυρά κέρδη. Ιστορικά, εξάλλου, την άνοδο των ομολόγων (άνοδος τιμών και πτώση των αποδόσεων) ακολουθεί η άνοδος των μετοχών (βελτίωση των συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, θετικότερο επενδυτικό κλίμα).
Σημείο – κλειδί πάντως για την πορεία του ΧΑ αποτελούν τα stress tests των τραπεζών, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν την άνοιξη, ώστε οι πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις να μπορούν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα κεφάλαια διάσωσης.
Αναλυτές αναμένουν πάντως μια καλή χρονιά για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να είναι οι κύριοι ωφελημένοι.
Συνολικά πάντως για την πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγοράς, το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει στο περιθώριο. Ακόμη και τα funds που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες διατηρούν υποεπενδυμένες θέσεις. Αυτό σημαίνει βέβαια πως αν η ελληνική οικονομία υπεραποδώσει και τα πράγματα πάνε καλά στη μεταμνημονιακή εποχή, υπάρχουν και μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές.

Οι επιλογές των αναδυομένων

«Αύξηση θέσεων» στις μετοχές των Κορέας, Ινδονησίας, Βραζιλίας, Περού, Ρωσίας, Ουγγαρίας, «ουδέτερη θέση» σε Κίνα, Ινδία, Μαλαισία, Ν. Αφρική και Τσεχία και «μείωση θέσεων» σε Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Μεξικό, Χιλή, Κολομβία, Πολωνία, Τουρκία και Ελλάδα συστήνει για τις αναδυόμενες αγορές η UBS.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ