Ετος-σταθμό για την ελληνική αγορά ακινήτων χαρακτηρίζουν το 2018 παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό κλάδο του Real Estate που εδώ και μία δεκαετία αναζητεί σημεία ισορροπίας μετά την ελεύθερη πτώση στη ζήτηση και στις τιμές την περίοδο της κρίσης.
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τον Μάρτιο του 2018 θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό οδηγό για τις τιμές πώλησης αλλά και για τα ενοίκια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της αγοράς, καθώς για πρώτη φορά θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών να αναρτήσει πίνακες τιμών ζώνης κοντά στις πραγματικές.
Επίσης, ύστερα από αρκετά χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια στροφή στα επαγγελματικά ακίνητα αλλά και μια τάση οι πολίτες να αναζητούν ακίνητα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και λιγότερο στην περιφέρεια.

Οι επενδύσεις

Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων θα παίξουν οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό και σε άλλες περιοχές της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και τα ποσά των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες.
Ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές υπάρχει, και μάλιστα έντονο, ειδικά για τουριστικές περιοχές, ενώ και η αγορά των ενοικίων φαίνεται να κινείται και πάλι μετά τη ραγδαία πτώση των τελευταίων ετών.

Ισχυρό κίνητρο

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, για το 2018 προβλέπεται αύξηση της ζήτησης για αγορά μικρών και παλαιότερων διαμερισμάτων και με τον αριθμό των αγοραπωλησιών να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2017. Εντονη κινητικότητα αναμένεται να παρατηρηθεί για ακίνητα κοντά σε σταθμούς μετρό και τα οποία μπορούν να εκμισθωθούν μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπως είναι για παράδειγμα η Airbnb.
Η «Χρυσή βίζα» που χορηγείται σε Κινέζους, Ρώσους και άλλους κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο και φαίνεται να αποδίδει επενδυτικά, καθώς οι συγκεκριμένοι πολίτες ουσιαστικά εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες προβλέπεται να επηρεάσουν όχι μόνο την αγορά των κατοικιών αλλά και αυτήν των επαγγελματικών ακινήτων.
Οι επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) συνεχίζουν να αναζητούν στέγαση σε πιο οικονομικούς χώρους, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συγκεκριμένη αγορά.
Η αγορά των καταστημάτων αναμένεται να κινηθεί και πάλι εφόσον η ανάπτυξη της οικονομίας λάβει σάρκα και οστά. Τα καταστήματα που βρίσκονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα επηρεάστηκαν πολύ λιγότερο την περίοδο της κρίσης σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους διαφόρων περιοχών της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ