Μια αναφορά του βουλευτή του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού στις κατηγορίες περί «γερμανοτσολιάδων» των πρώτων μνημονιακών χρόνων, πυροδότησε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος τον προκάλεσε να βρει έστω και μια παρόμοια αναφορά δική του.

«Είμαι σίγουρος πως οι “σύντροφοι” από την κυβέρνηση έχουν διαβάσει εξαντλητικά το πακέτο των χιλίων περίπου σελίδων του νομοσχεδίου! Όχι σαν τον ”γερμανοτσολιά” τον Χρυσοχοϊδη που δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο! Τα έχουν μελετήσει και τα έχουν μάθει όλα απέξω», είπε ο κ. Ψαριανός με ειρωνεία, σημειώνοντας πως «όταν το έκαναν οι σαμαροβενιζέλοι, στήνονταν λαϊκά δικαστήρια με αρχιδικαστές εσάς».

Μάλιστα πήγε και παραπέρα ο κ. Ψαριανός λέγοντας: «Θυμάμαι τους πύρινους λόγους που έβγαζαν σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και τώρα εφαρμόζουμε μνημονιακούς κανονισμούς που υπερβαίνουν όσα θα ζητούσαν οι …ανάλγητες φασιστικές μπότες των δανειστών, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα το στενό οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού».

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία λαϊκή παροιμία του καφενείου που αρχίζει με μαγκιά και τελειώνει με φινιστρίνι. Ε, τώρα είσαστε στο φινιστρίνι!», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να απαντήσει στον κ. Ψαριανό λέγοντάς του ότι ούτε ο ίδιος ούτε άλλοι υπουργοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα έδρανα είχαν αποκαλέσει ποτέ κάποιον «γερμανοτσολιά». «Σας προκαλώ. Βρείτε έστω και μια φορά να έχω πει κάτι τέτοιο», του είπε χαρακτηριστικά.