από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 

Δραγασάκης: 100.000 θέσεις εργασίας ετησιώς τα τελευταία 3 χρόνια

Δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ
Δραγασάκης: 100.000 θέσεις εργασίας ετησιώς τα τελευταία 3 χρόνια
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Διαρκής πίεση προς το τραπεζικό σύστημα για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ, όπου παρουσιάστηκε η φετεινή ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο.

Ο κ.Δραγασάκης τόνισε ωστόσο πως «χρειάζονται ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί, καθώς και αλλά, που η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας θα επιτρέψει τη διαμόρφωσή τους».

Ανάλογα ισχύουν, όπως είπε ο ίδιος, και στο τομέα της ρύθμισης των δανείων, καθώς υπάρχουν πράγματι κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που ενώ έχουν, δεν πληρώνουν - και υπάρχουν κι αυτοί που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. "Όμως, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι μικρομεσαίοι που δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης και έχουν να διαχειριστούν αντικειμενικές δυσχέρειες, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποδεδειγμένα πλέον, όπως μπορούν να αποδείξουν οι τράπεζες, χρεοκοπούσαν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό και αποθησαύριζαν στο εξωτερικό.

Δεν μπορεί ο κάθε οφειλέτης να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός κακοπληρωτής. Πρέπει να εξετάζονται οι πραγματικές δυνατότητες και να συνεκτιμάται η αλλαγή των συνθηκών. 'Αλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό. Πρέπει επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι», όπως λέει ο λαός μας".

Ο Κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, αντανακλά λανθασμένες αντιλήψεις, προκαταλήψεις και μεροληπτικές πολιτικές, αλλά και μηχανισμούς που φέρνουν τη μικρή επιχειρηματικότητα σε δυσμενή θέση.
Ακόμη, πρόσθεσε, υπάρχουν και λογικές που θεωρούν την καταστροφή της μικρής επιχειρηματικότητας ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την έξοδο από την κρίση. "Αυτή η λογική βρίσκεται πίσω από την καταστροφή της μεσαίας τάξης και όχι η σημερινή κυβέρνηση, όπως υποκριτικά λένε οι πραγματικοί υπεύθυνοι" σημείωσε ο αντιπρόεδρος.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η μικρή δομή, από παράγοντας υστέρησης να μετασχηματιστεί σε καταλύτη προόδου. "Και το μέσο για να το πετύχουμε αυτό, δεν είναι η τεχνητή συντήρηση αντιοικονομικών και μη βιώσιμων καταστάσεων, αλλά η προώθηση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της διασύνδεσης. Και βέβαια η διαμόρφωση πολιτικών στήριξης πρωτοβουλιών, που υπηρετούν αυτήν ακριβώς τη κατεύθυνση".

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η έξοδος στις αγορές και ο τερματισμός των μνημονίων είναι ένα ορατός στόχος, όμως η υπέρβαση της χρεοκοπίας και των συνεπειών της και η δημιουργία ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, είναι ένα εγχείρημα μεγάλων απαιτήσεων, που απαιτεί συλλογική εγρήγορση, οργανωμένο σχέδιο και σαφείς στόχους. Απαιτεί την ενεργοποίηση της κοινωνίας, την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου, τη διαμόρφωση αξιόπιστων συλλογικών υποκείμενων, την οικοδόμηση προωθητικών συναινέσεων και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση συγκεκριμένων στόχων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται αισθητή μια ανάκαμψη της αγοράς. «Παρόλο που η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος και άλλες σχετικές δράσεις, είχαν τη συμβολή τους σε αυτή την ανάκαμψη, υπάρχουν μονιμότεροι παράγοντες που την συντηρούν και οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα».

Αναλυτικά ανέφερε τους εξής:


- Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ετησίως 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

- Ενδεικτική είναι και η πτωτική τάση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πολύ πριν από την κρίση, Αυτή η πτώση των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στη πραγματική οικονομία. Είναι όμως θέμα χρόνου αυτό να συμβεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό αρχικά. Και αυτός είναι ένας επόμενος στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί.

- Η μείωση των κόκκινων δανείων θα αυξήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας. "Ώθηση στην οικονομία θα δώσει και η βελτίωση των εισοδημάτων. Παρόλο που κάποιοι θα ήθελαν τους μισθούς να είναι αιωνίως «παγωμένοι», αυτό με τη παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβεί" όπως σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.
- Τέλος, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει ένα περιθώριο για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα επόμενα χρόνια.

«Η ανάκαμψη επομένως, έχει προοπτική και μπορεί και θα αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό. Όλα αυτά, και αρκετά άλλα, σημαίνουν σαφή βελτίωση των προοπτικών και η βελτίωση των προοπτικών, με τη σειρά της δημιουργεί τους όρους για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων».

Β. Κορκίδης


O πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι οι μελλοντικές προοπτικές των ΜΜΕ επιχειρήσεων θα είναι ευνοϊκές, εφόσον υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Για να μετατραπεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα σε ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας, πρέπει να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα των εκπροσώπων της, για τη διαμόρφωση ενός περισσότερο φιλικού οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ARISTERH PHILOSOFIA | 11/01/2018 10:55
  OI FTOXOI FTOXOTEROI ME EISODHMATA PEINAS. OI ELLHNES OMOS XREIAZONTAN AYTO TO GERO MATHIMA GIA NA KARALABOYN EPITELOYS TI ESTI ARISTERA/KOMMOYNISMOS.
  KALA KSEMPERDEMATA
  απάντηση20
   
   
  Μισθός 300ευρώ max. | 11/01/2018 08:32
  Η μερική απασχόληση κάνει θαύματα κ. Δραγασάκη.
  ένας απο δαύτους
  απάντηση30
   
   
  Άντε | 11/01/2018 08:13
  ρε σταματήστε να κοροϊδεύετε πια, ό,τι και να πείτε δεν ξαναβγαίνετε, τόσο ηλίθιοι δεν είμαστε, εσείς είστε που νομίζετε ότι είμαστε
  Άει ξου
  απάντηση30
   
   
  ax na mas eleges | 11/01/2018 01:53
  kai ti douleia tha kanoun? mhpws tha ksinei o enas ton allon?tha einai aytosintiriti h tha tos plhrwnoume me danika?
  pelopidas
  απάντηση20
   
   
  Τι πινουν? | 10/01/2018 23:35
  Επικοινωνιακα δεν βρίσκουν οι άνθρωποι δουλειές.Η ανάπτυξη με τα λόγια και της βαρυσήμαντες δηλώσεις δεν έρχεται και μην ετοιμάζεται γραβάτες και φιέστες. Όταν θα βρουν δουλειά οι άνεργοι να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβουν .Κάθε μέρα κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέστε το κ,Δραγασακη να κάνει τη σούμα πρώτα η να μας δώσει και εμάς από αυτό που πίνει. Τα ίδια έκαναν και έλεγαν και οι προηγούμενοι και τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι.
  Petridis .S.
  απάντηση20
   
   
  4ωρα κ.α. | 10/01/2018 21:06
  ρεεεεεεεεεεεεεε Δραγασακη, ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ, Τα 4ωρα,και η μερικη απασχοληση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ κακια απασχοληση που εξυπηρετει τα αφεντικα σου ρεεεεεεεεε Δραγασακη. Τετοια ΞΕΦΤΙΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ απο την ΚΟΜΕΠ στον ακροδεξιο ΣΥΡΙΖΑ!!!!!
  y
  απάντηση20