Μπορεί το 2017 (με κέρδη 26,3% για τους επταετείς-δεκαετείς τίτλους και 59,3%-63,7%, για πέντε τίτλους με λήξεις μεταξύ 2034 και 2042) τα ελληνικά ομόλογα να βρέθηκαν στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, εν τούτοις αναλυτές διεθνών τραπεζών και διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν πως και το 2018 θα είναι τελικά μία ακόμα καλή χρονιά για τους ελληνικούς τίτλους.
Για τους αναλυτές μάλιστα τα ελληνικά ομόλογα, παρά το ράλι των τιμών τους που οδήγησε την απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2006, πολύ πριν δηλαδή από την περιπέτεια των μνημονίων, ίσως αποδειχθούν και πάλι το «αστέρι» του 2018, προσφέροντας ισχυρά κέρδη, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει διευρυνθεί όχι μόνο στους «βραχυχρόνιους» παίκτες αλλά και σε «μακροχρόνιους» επενδυτές.
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν μάλιστα κυρίως στην ελληνική 30ετία, προκειμένου να έχουν ελκυστικές αποδόσεις στα ασφαλιστικά προγράμματά τους.
Καθώς το ρίσκο χώρας μειώθηκε, ορισμένοι επενδυτές «βλέπουν» αξία σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που είναι δύσκολο να βρεθούν στον αναπτυγμένο κόσμο, και μάλιστα με σκληρά νομίσματα.

Ενδιαφέρον

Το κρατικό ομόλογο του Ιουλίου και οι ανταλλαγές ομολόγων του PSI, το περίφημο «swap του PSI», που ευνόησαν μια καμπύλη επιτοκίων με βάθος στη ρευστότητα των ομολόγων, οι καλυμμένες ομολογίες των συστημικών τραπεζών και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της διεθνούς επενδυτικής αγοράς, απέδειξαν πως υπάρχει ζήτηση και οδήγησαν στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
Τα ελληνικά ομόλογα εξάλλου, ακόμα και με αποδόσεις κάτω του 4%, παραμένουν ελκυστικά, καθώς οι αντίστοιχες αποδόσεις στην ευρωζώνη βρίσκονται 2%-3% χαμηλότερα.
Αυτό σημαίνει πως τα περιθώρια πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και άρα ανόδου των τιμών τους είναι σαφώς μεγαλύτερα, προσφέροντας έτσι επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα διεθνές περιβάλλον που δείχνει για το 2018 αρνητικό για τους ομολογιακούς τίτλους διεθνώς.

Το τεστ

Αμέσως μετά το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου μάλιστα, όπου και αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών, με βάση τη θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης, να πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και να αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εκτιμάται πως θα γίνει μια απόπειρα εξόδου στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου, ώστε η χώρα να «τεστάρει» σε πραγματικές συνθήκες τις διαθέσεις των θεσμικών επενδυτών.
Αν έχει προηγηθεί και κάποια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s, ίσως τα πράγματα όσον αφορά το κόστος δανεισμού να είναι καλύτερα. Παράλληλα προβλέπονται δύο ακόμα εκδόσεις ως τον ερχόμενο Αύγουστο, αν και το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα των μνημονίων είναι να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης της εξόδου από το πρόγραμμα, ικανό να οδηγήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Η αντίθετη πορεία ελληνικών και ξένων τίτλων

Σε αντίθεση με τους ελληνικούς τίτλους, οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αυξηθούν παρά να υποχωρήσουν (οι τιμές τους δηλαδή θα υποστούν απώλειες) το 2018.

Η Fed, που ξεκινά τη μείωση του ισολογισμού της, θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον 3 με 4 φορές, ενώ η ΕΚΤ ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους, αυξάνοντας τις προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στις αποδόσεις των ομολόγων.
Για ορισμένους διαχειριστές, το αποκαλούμενο «Big Short» για το 2018 θα είναι τα τρισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων παγκοσμίως που εξακολουθούν να έχουν αρνητικές αποδόσεις, την ώρα που η αμερικανική 10ετία αναμένεται να κινηθεί προς το 3% και η γερμανική προς το 1%.
Για την Ελλάδα, η UBS συστήνει long (ανοδικές θέσεις) στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τοπ επιλογή τη σύσταση ανοδικών (long) θέσεων στα κρατικά ομόλογα λήξης 2022, καθώς θεωρεί πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού ασφαλίστρου κινδύνου, που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων, την ώρα μάλιστα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα στρατηγικές επιτοκιακού πλεονεκτήματος (carry trade).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ