από metereologos.gr
Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
 
 

Βήμα-βήμα η άρση των capital controls

Σταδιακά θα γίνεται ανάκληση αρκετών περιοριστικών όρων αλλά ουσιαστική χαλάρωση αναμένεται από το καλοκαίρι, όταν θα ξεκαθαρίσει πού πάνε η χώρα και οι τράπεζες
Βήμα-βήμα η άρση των capital controls
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δεν πρόκειται να ρισκάρει σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων. Οπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, ο κίνδυνος διασποράς φημών για την κεφαλαιακή κατάσταση των τεσσάρων συστημικών ομίλων, εν μέσω αυτής της διαδικασίας, δεν επιτρέπει τη διεύρυνση των πηγών διαρροής καταθέσεων.


Ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι κάθε βήμα χαλάρωσης θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, καθώς το σοκ από μια οπισθοδρόμηση μπορεί να είναι μεγαλύτερο ακόμη και σε σχέση με την αρχική επιβολή των ελέγχων το καλοκαίρι του 2015.

Ως εκ τούτου, ουσιαστικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς δεν αναμένονται πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα. Εφόσον οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία στην οποία θα τους υποβάλει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, τα βλέμματα των εποπτικών αρχών θα στραφούν στο ομαλό κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Εκτιμάται ότι μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει διαφανεί το πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές για τη μεταμνημονιακή εποχή.


Θετικές εξελίξεις


Εάν αρθεί και αυτό το εμπόδιο, αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων, με τη στήριξη και των τουριστικών εσόδων, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για την «καθαρή» έξοδο Δημοσίου και τραπεζών στις διεθνείς αγορές. Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η επιβεβαίωση της πτωτικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι παράγοντες αυτοί θεωρούνται καθοριστικοί από τους τραπεζίτες για τη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και αποτελούν το «διαβατήριο» για την ταχεία άρση των capital controls στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το 2018, εάν όλα πάνε καλά, η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην ανάκληση αρκετών περιοριστικών όρων, βάσει και του οδικού χάρτη που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τοποθετούν δε την πλήρη άρση των capital controls κάποια στιγμή μέσα στο 2019.


Οι πρώτες αλλαγές


Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο να υπάρξει ένα κύμα αλλαγών, που θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις και τις δυνατότητές τους να εκτελούν εισαγωγές από το εξωτερικό.
Για να ακολουθήσει μια δεύτερη δέσμη χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι και για τους ιδιώτες-πελάτες των τραπεζών.


Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:
˜
Σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών.
˜ Σταδιακή αύξηση του ορίου αναλήψεων μετρητών ή και των σωρευτικών κινήσεων.
˜ Αύξηση των ορίων για αγορές με πιστωτική και χρεωστική κάρτα αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό.
˜ Περαιτέρω αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Τα τελευταία βήματα για την οριστική έξοδο από τα capital controls θα περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών κατά πρώτον για τις επιχειρήσεις και κατά δεύτερον για τα νοικοκυριά, αλλά και τη χωρίς περιορισμούς μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Χάνεται πάλι η ευκαιρία | 08/01/2018 16:47
  Και πάλι όπως φαίνεται θα χαθεί μια ευκαιρία για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ρευστό χρήμα πρέπει να μειωθεί και να αντικατασταθεί απο τις συναλαγές μέσω κάρτας ή ηλεκτρονικά μέσω τραπέζης. Έτσι θα αναγκασθεί και ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος και ο γιατρός και ο δικηγόρος και ο κάθε επαγγελματίας να πληρώνεται με διαφάνεια χωρίς να μπορεί να αποκρύψει έσοδα. Γιαυτό λοιπόν αύξηση του ποσού των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών στις 3000 ευρώ και μείωση του ποσού των μετρητών που ο κάθε ένας μπορεί να βγάλλει απο τα ΑΤΜ στα 100 με 200 ευρώ το μήνα.
  Μήτσος απο Στοκχόλμη
  απάντηση12
   
   
  Οι πλειστηριασμοί θα αποτύχουν | 08/01/2018 14:53
  Η αριστερή λογική μισεί την αποταμίευση. Κάποια στιγμή θα κληθούν να επιλέξουν πλειστηριασμούς ή καταθέσεις. Το πιο φυγόπονο για την κυβέρνηση είναι το κούρεμα. Τα κριτήρια του κουρέματος των χρεών θα είναι καθαρά κομματικά. Να κουρέψουμε αγροτικά δάνεια ή σπίτια στο Αιγάλεω; Που θα μαζέψουμε περισσότερους πελάτες; Με τις υγείες σας.
  This is London
  απάντηση14
   
   
  Δεν θα γιη αρση αν δεν | 08/01/2018 12:18
  προηγηθει κουρεμα καταθεσεων .....
  AZAZEL
  απάντηση42
   
-