Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς για το αν και κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση σε μικρό χρονικό διάστημα να καθορίσει νέες τιμές ζώνης για τα εντός σχεδίου ακίνητα και για το αν τελικά θα υπάρχει αυτό που ζητούν και οι θεσμοί, εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές.
Η έλλειψη μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων, ο περιορισμός του χρόνου που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις νέες αντικειμενικές και το βασικότερο, οι ελάχιστες συναλλαγές – αγοραπωλησίες ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την προσπάθεια που γίνεται για εξίσωση των τιμών της Εφορίας με αυτών της αγοράς.
Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία από το υπουργείο Οικονομικών να επιλέξει τους εκτιμητές εκείνους που θα φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο καθορισμού νέων αντικειμενικών αξιών.
Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε πρόσφατα ότι το αίτημα παραγόντων της αγοράς να μην υπάρχει τιμή ζώνης κάτω από 1.000 ευρώ δεν θα γίνει αποδεκτό και ότι οι τιμές θα καθοριστούν από μηδενική βάση και όπου φθάσουν, ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Μάλιστα, η ίδια ανέφερε την Πέμπτη το πρωί στο «Κόκκινο» ότι η επιλογή των εκτιμητών είναι μόνο για εφέτος και αυτό συνέβη λόγω του ότι σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων για να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές τιμές της αγοράς.
Ωστόσο, όπως έγινε με τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έτσι και για τις αντικειμενικές αξίες δεν αναμένονται σοβαρές αλλαγές εφέτος. Από τον επόμενο χρόνο εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα γίνει ουσιαστική δουλειά στο θέμα των αντικειμενικών αξιών.
Η κυρία Παπανάτσιου δηλώνει ότι για εφέτος ο υπολογισμός θα γίνει από πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών, που θα καταθέσουν σε μια βάση τις εκτιμήσεις τους. Στη συνέχεια θα γίνει σύγκριση με τα στοιχεία των τραπεζών και εκεί όπου έχουμε μεγάλες αποκλίσεις θα πάμε σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που θα βλέπει αυτές τις διαφορές και με την εισήγηση εμπειρογνωμώνων θα προχωρεί στον προσδιορισμό της τελικής αντικειμενικής αξίας, ενώ ως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καθοριστεί οι νέες (προσωρινές;) αντικειμενικές αξίες.
Αυτό πάντως που θα μείνει σταθερό ό,τι και αν γίνει με τις νέες αντικειμενικές είναι τα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Αναμένεται και εφέτος η βεβαίωση να ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ και η είσπραξη στα 2,65 δισ. ευρώ.

HeliosPlus