Την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης του προστίμου για τη ΣΕΚΑΠ αποφάσισε το διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Η απόφαση αναβάλλεται για τις 17 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής επέβαλε στη καπνοβιομηχανία πρόστιμο ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008.

Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης γα το πρόστιμο, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθεί σε αναγκαστική πτώχευση, ενώ δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στο ΣτΕ.

Tα προβλήματα της εταιρείας

«Σώσαμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά υποτιμήσαμε τα προβλήματά της. Αντί να ασχοληθούμε με την ανάπτυξή της ακόμη ταλαιπωρούμαστε με προβλήματα του παρελθόντος. Δυστυχώς δεν νιώθουμε ότι λειτουργούμε σε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

Αυτό ανέφεραν τον Ιούνιο του 2016 τα στελέχη της Donskoy Tabak, συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την εξαγορά της ελληνικής καπνοβιομηχανίας το 2013. Υπονοούσαν το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία από το τελωνείο Ξάνθης για μια υπόθεση λαθρεμπορίου το 2009.
Φαίνεται ότι τότε διαπίστωσαν πως η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για την πορεία της εταιρείας. Μέχρι τότε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ δεν είχε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, προφανώς επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο πως το πρόστιμο θα καταπέσει, καθώς είχε μεσολαβήσει και η αθώωση των εμπλεκομένων μελών της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ του 2009 από τη δικαιοσύνη.
Αυτό το πρόστιμο μαζί με τις προσαυξήσεις έχει ανέλθει στα 38 εκατ. ευρώ, τα δικαστήρια έκριναν ότι η ΣΕΚΑΠ πρέπει να το πληρώσει, η ΣΕΚΑΠ υπέβαλε αίτημα ανακοπής της απόφασης που θα συζητηθεί σήμερα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε -σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα- να υποβάλει δήλωση παύσης πληρωμών και ανέθεσε σε έμπειρους νομικούς περί πτωχεύσεων να δρομολογήσουν την αναγκαστική πτώχευση της καπνοβιομηχανίας. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι αντιληπτό έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους 170 εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και στην κοινωνία της Ξάνθης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ.

Το ιστορικό της υπόθεσης

*Το αρχικό πρόστιμο 19,5 εκατ. ευρώ -με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει τα 38,2 εκατ. ευρώ- προέκυψε όταν το 2009 εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο τηςΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
*Το 2013 η ΣΕΚΑΠ εξαγοράζεται από την Donskoy Tabak, συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη. Στις οικονομικές καταστάσεις μέχρι τότε της εταιρείας δεν υπήρχε αναφορά για το πρόστιμο, καθώς δεν είχε επιδοθεί από ο αρμόδιο τελωνείο αλλά είναι αδύνατο να μην είχε εντοπίσει την εκκρεμότητα ο οικονομικός και νομικός έλεγχος που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Σαββίδης.
*Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 επιδόθηκε στη ΣΕΚΑΠ η υπ’ αριθμό 36/2014/ 08.02.2016 Καταλογιστική Πράξη της Διεύθυνσης του Τελωνείου Ξάνθης βάσει της οποίας καταλογίστηκαν σε βάρος της εταιρείας, ως
αστικά συνυπεύθυνη για τελωνειακές παραβάσεις του Ν. 2960/2001 πολλαπλά τέλη και δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ήτοι εισαγωγικοί δασμοί, πάγιοι φόροι αναλογικοί φόροι και ΦΠΑ, συνολικού ποσού 38.230.705,69 ευρώ για εξαγωγή τσιγάρων την χρήση 2009. Η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και η προσφυγή συζητήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής στις 04.04.2017
*Στα τέλη Απριλίου του 2017 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική διάταξη στη Βουλή η οποία απάλλασσε αποκρατικοποιημένες εταιρείες από πρόστιμα, ακόμη και αν αυτά είχαν επιβληθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίου εφόσον κατά την ημερομηνία εξαγοράς, οι νέοι τους ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Η διάταξη είχε έναρξη ισχύος από την ψήφιση του νόμου στον οποίο ενσωματώθηκε,και μετά. Δεν είχε δηλαδή αναδρομικό χαρακτήρα.
*Στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 το Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε τις αιτιάσεις της ΣΕΚΑΠ, ανάμεσα στις οποίες και τις διατάξεις της επίμαχης τροπολογίας, επικυρώνοντας τελικά στην εταιρεία το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της απόφασης επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο τελωνείο.
*Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 συνεδρίασε το διοικητικό της συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ και αποφάσισε «την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας». Παράλληλα, το ΔΣ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου. «Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου –Κωνσταντίνου Παπασπύρου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης», ενημέρωνε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
*Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στο Εφετείο Κομοτηνής. Το δικαστήριο θα αποφανθεί για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας (προσωρινά μέτρα) κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.
Αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της ΣΕΚΑΠ, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.
Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής θα επέλθει ξαφνικός θάνατος αφού το τελωνείο Ξάνθης θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της, και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, η Donskoy έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τα πέντε για την εξαγορά της, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, 1,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις εργαζομένων που αποχώρησαν και 4,2 εκατ. ευρώ για επενδύσεις εκσυγχρονισμoύ, μεταξύ των οποίων και νέα γραμμή παραγωγής τσιγάρων τύπου slim.

Το προφίλ της ΣΕΚΑΠ

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε τα 1975. Συμμετείχε σε αυτή η Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και η Αγροτική Τράπεζα. Το 1984 λάνσαρε το Cooper, το 1989 το GR και το 1997 το BF. Οι πωλήσεις της εταιρείας απογειώθηκαν με το λανσάρισμα του βιολογικού φίλτρου, μετά από έρευνες Ελλήνων επιστημόνων. Το 2011 η εταιρεία εισήλθε και στην αγορά των slim τσιγάρων. Το κρατικό μανατζμεντ όμως για μια ακόμη φορά τα έκανε θάλασσα και το 2013 η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της εκκαθάρισης. Τελικά εξαγοράστηκε από την Donskoy Tabak του κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκείνη την περίοδο έχτιζε το δικό του ελληνικό χαρτοφυλάκιο επιχείρησεων (ΠΑΟΚ, Μakedonia Palace κ.α.). Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας είναι σήμερα κοντά στο 4% αλλά προτεραιότητα της διοίκησης είναι η ενίσχυση των εξαγωγών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% του κύκλου εργασιών. Οι πωλήσεις της ΣΕΚΑΠ (μαζί με το φόρο) ανήλθαν στα 85 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν οριακά αρνητικό (-11.000 ευρώ).