Η λήξη της δανειακής σύμβασης τον ερχόμενο Αύγουστο με τους πιστωτές δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, η οποία βεβαίως έχει δρόμο ακόμη να διανύσει ώστε να τελειώσει μια και καλή με τα μνημόνια.
Το καλό αυτό κλίμα φαίνεται ότι επέτρεψε στους έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμα των προϊόντων τους στο εξωτερικό και τον Οκτώβριο, αφού οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,6%. Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να μεγεθύνεται. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της
ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2017, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 8,6% και ανήλθε στα 2,49 δισ. ευρώ από 2,29 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 11,9% ή κατά 189,8 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι εξαγωγές και χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, στα 1,78 δισ. ευρώ από 1,59 δισ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και στο 10μηνο του 2017, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, φθάνοντας στα 23,61 δισ. ευρώ από 20,89 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 13%.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να κλείσουν ακόμη μία χρονιά με θετικό πρόσημο, λειτουργώντας εποικοδομητικά στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης και να εισέλθει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγάλη ανάπτυξη των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια.

Προβληματίζουν οι φόροι και τα capital controls

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί ότι με την ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία οι εξαγωγές βρίσκονται στην κατάλληλη στιγμή για να «κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά» παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν (υψηλή φορολογία, capital controls κ.ά.).
Oσον αφορά την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Οκτώβριο, παρατηρείται σημαντική άνοδος προς όλους τους προορισμούς. Eτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη τόσο προς τις χώρες της ΕΕ (+10,9%) όσο και προς τις τρίτες χώρες (+6%).
Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε στο 54,3% από 53,2% τον Οκτώβριο του 2016 ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες υποχώρησε στο 45,7% από 46,8%.
Το δεκάμηνο του 2017, τέσσερις κλάδοι κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (μηχανήματα, λάδια, εμπιστευτικά προϊόντα και ποτά & καπνός). Στον αντίποδα σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+29,7%), οι πρώτες ύλες (+28,4%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+17,2%) και τα χημικά (+12,4%), κλάδοι οι οποίοι διατηρούν τη δυναμική τους.

Το «μήνυμα» των εισαγωγών

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 στην Ελλάδα εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 41,89 δισ. ευρώ έναντι 36,34 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 15,3%. Ετσι, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 18,28 δισ. ευρώ έναντι 15,45 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 18,4%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά, στις εισαγωγές πρώτων υλών και καυσίμων και αναμένεται να μεταφραστούν σε αύξηση της παραγωγής το επόμενο διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ