Τον περασμένο Ιούνιο εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανίας συναντώνται στην Κρήτη με τα στελέχη μεγάλης ισπανικής λιανεμπορικής εταιρείας. Εχουν προηγηθεί οι απαραίτητες συστάσεις των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι δύο πλευρές, πιστοποιώντας τη φερεγγυότητα, τη φήμη και την επί σειρά ετών παρουσία τους στις τοπικές αγορές. Μέσα σε λίγους μήνες δίνουν τα χέρια και ανοίγει ο δρόμος για να βρεθούν ελληνικά προϊόντα στα ράφια 200 και πλέον σουπερμάρκετ στην Ισπανία.
Ο λόγος γίνεται για την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής και την Gadisa, τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή στην αγορά τροφίμων και ποτών στη Βόρεια Ισπανία, οι οποίες δεν θα συνεργάζονταν σήμερα εάν δεν τους είχαν φέρει σε επαφή οι τράπεζές τους, οι Eurobank και Santader. Τα στελέχη των δύο εταιρειών βρέθηκαν για πρώτη φορά από κοντά στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Πρόγραμματος Επιχειρηματικών Αποστολών «Go International», που διοργανώνει από το 2011 η Eurobank. Στις αποστολές αυτές, εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις και υποψήφιοι αγοραστές από όλον τον κόσμο πραγματοποιούν B2B συναντήσεις με στόχο τη δημιουργία win-win συνεργασιών.

Η συμφωνία

Μετά τις απαραίτητες ελληνοϊσπανικές διαπραγματεύσεις, υπήρξε συμφωνία. Βάσει αυτής, η Υφαντής θα διαθέτει έτοιμες σαλάτες (μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή κ.ά.) που φέρουν το λογότυπό της στην Gadisa. «Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την αρχική ανταπόκριση των ισπανών καταναλωτών στα προϊόντα μας» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Στυλιανός Γεραζούνης, export manager της Υφαντής. Οπως εξηγεί, «είναι πολύ θετικό το γεγονός πως, παρότι βρισκόμαστε εκτός σεζόν, γίνονται από την Gadisa επαναληπτικές παραγγελίες. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης όταν θα ανοίξει ο καιρός, από την ερχόμενη άνοιξη».

Δικτύωση

Η παραπάνω συμφωνία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δικτύωσης με τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη που μπορεί να προσφέρει το τραπεζικό σύστημα στις επιχειρήσεις. Η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται πλέον πιο αποτελεσματικά μετά την ένταξη της Eurobank στο Trade Club Alliance, ένα διεθνές επιχειρηματικό ηλεκτρονικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 9 τραπεζικοί όμιλοι με παρουσία σε 30 χώρες.
Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, παρέχεται σήμερα η δυνατότητα διασύνδεσης με 11.500 εταιρείες, αριθμός που μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να φτάσει τις 100.000. Πρόκειται για επιχειρήσεις πραγματικά… διαλεγμένες από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο κύκλωμα, καθώς ακολουθείται μια σειρά ελέγχων πριν από την είσοδό τους στο Club, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του δικτύου.
Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία επιχειρηματικών δεσμών, καθώς όλες οι εταιρείες-μέλη του Trade Club αποτελούν αξιόπιστους δυνητικούς συνεργάτες. Επιπλέον, η Eurobank προσφέρει όριο μέχρι και 1 εκατ. ευρώ στους πελάτες της για να χρηματοδοτήσουν τις συναλλαγές που θα συμφωνήσουν.
Αυτή τη στιγμή στο Trade Club συμμετέχουν 400 ελληνικές επιχειρήσεις, πελάτες της Eurobank, οι οποίες εντάχθηκαν στο δίκτυο μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εξαγωγείς που αναζητούν αγοραστές σε όλον τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επικοινωνίες με ξένες εταιρείες, ενώ στο 20% των περιπτώσεων οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Το 2018 η Eurobank στοχεύει στην αύξηση των επαφών. Στην τράπεζα έχει συσταθεί ειδική ομάδα, η οποία έρχεται σε επαφή με τα αντίστοιχα τμήματα των διεθνών τραπεζών που συμμετέχουν στο Club. Με τον τρόπο αυτόν η διασύνδεση δεν γίνεται στα… τυφλά, αλλά στοχευμένα, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνεργασιών.

Στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

«H Eurobank στηρίζει την επιχειρηματικότητα και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με μεγάλες συμφωνίες και διεθνείς συνεργασίες, οι οποίες έχουν ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα για τους πελάτες μας, που είναι και το ζητούμενο. Επιδίωξή μας είναι να ανοίγουμε δρόμους στους πελάτες μας και είμαστε ευτυχείς όταν βλέπουμε να υλοποιούνται τόσο σημαντικές συμφωνίες που βοηθούν συνολικά τις ελληνικές εξαγωγές και την οικονομία μας. Η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Υφαντής και της ισπανικής εταιρείας Gadisa είναι ένα ακόμη success story που προέκυψε στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών “Go in Crete” που διοργάνωσε η τράπεζα, εφέτος, στην Κρήτη (Μάιος).

Το 2017 αποτέλεσε, άλλωστε, κομβική χρονιά στη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αποτελεσματική στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων: Το Exportgate, η ναυαρχίδα των πρωτοβουλιών μας σε αυτό το πεδίο, μετά τη συμφωνία με την ισπανική τράπεζα Banco Santander, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος σε ένα μοναδικής εμβέλειας δίκτυο διεθνών εμπορικών συνεργασιών, το Trade Club Alliance. Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι τραπεζικοί όμιλοι από όλον τον κόσμο.
Με τη συμφωνία αυτή, με διεθνώς καταξιωμένους εταίρους που εμπιστεύονται εμάς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζουμε μια ισχυρή διεθνή δικτύωση και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες μας, ανοίγοντας μεγάλες προοπτικές στο ελληνικό επιχειρείν. Κάτι που αποτελεί κύριο μέλημά μας» δηλώνει ο κ. Κώστας Βασιλείου, γενικός διευθυντής, επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου Eurobank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ