Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διευθέτησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι γεγονός.
Η ιταλική doBank είναι ο νικητής του διαγωνισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια ύψους από 2 έως 50 εκατ. ευρώ με κοινούς πιστωτές τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha.
Οι τέσσερις τράπεζες είχαν αναθέσει στην Oliver Wyman να βρει διαχειριστή –και όχι αγοραστή –για το συγκεκριμένο «πακέτο» που είχε την κωδική ονομασία Solar.
Οι ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν το project Solar ήταν έξι: doBank, Cerved, Altamira, APS, Mount Street και Reviva Capital. Στην τελική ευθεία βρέθηκαν η doBank και η Altamira με την πρώτη να κερδίζει στα σημεία τον διαγωνισμό.

Ο διαχειριστής

Στόχος της doBank είναι η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων δανείων από τα 2 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη προσπάθεια αναδιάρθρωσης μεγάλων χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων, μέσα όμως από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι δεσμεύσεις των ελληνικών τραπεζών έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιτάσσουν τη μείωση κατά 40 δισ. του συνόλου των «κόκκινων» δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) έως το 2019, εκ των οποίων τα 23 δισ. –βάσει του σχεδιασμού –θα προέλθουν από την επιχειρηματική πίστη, οπότε η αποτελεσματική διαχείριση των τελευταίων θα είναι κομβική για την εκπλήρωση των στόχων.
H doBank διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια «κόκκινα» δάνεια 32 δισ. στην Ιταλία. To πλεονέκτημα της doBank, όπως λένε οι ειδικοί, είναι ότι είναι τράπεζα με έδρα την Ιταλία και θα μπορεί να κάνει possporting την άδειά της στην Ελλάδα ώστε να παρέχει και χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις στις οποίες θα αναλάβει τη διαχείριση των δανείων.
Οι έμπειροι διαχειριστές δανείων θα κινηθούν πιο επιθετικά από τις τράπεζες αλλά παράλληλα θα προσφέρουν επιπλέον λύσεις από ό,τι προσέφεραν οι τράπεζες μέχρι σήμερα στους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να συνεργαστούν για την αποπληρωμή των δανείων τους.
Ο διαχειριστής, στη συγκεκριμένη περίπτωση η doBank, θα στήσει πρώτα μια αποτελεσματική υποδομή. Θα προσλάβει τραπεζικούς υπαλλήλους που θα επιλέξει αυτός από τους εντολείς του, δηλαδή τις τέσσερις τράπεζες. Υπαλλήλους που γνωρίζουν τα δάνεια. Επίσης, θα συνεργαστεί με δικηγορικά γραφεία και θα προσλάβει επιμελητές για τους πλειστηριασμούς κα μηχανικούς για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων (ακίνητα κ.ά.) που έχουν τα δάνεια.

Κατηγορίες

Θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός των δανείων σε κατηγορίες. Μια κατηγορία θα είναι αυτή που η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας δεν αποδίδει, οπότε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανάκτησης των δανείων. Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν οι προσημειώσεις και θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί. Μια άλλη κατηγορία είναι οι εταιρείες με ζήτηση για το προϊόν τους αλλά λόγω έλλειψης cash flow δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους.
Εκεί ο διαχειριστής μπορεί να χρηματοδοτήσει τον επιχειρηματία και να του δώσει τα απαραίτητα «καύσιμα» για μια νέα αρχή. Μια τρίτη κατηγορία είναι οι επιχειρηματίες που θα αποπληρώνουν τμήμα του δανείου με προσωπική τους περιουσία και ο διαχειριστής με τη σειρά του θα μπορεί να κουρεύει το δάνειο ώστε το υπόλοιπο που θα μείνει να εξυπηρετείται στο μέλλον από τις επιδόσεις της εταιρείας.
Κάθε υπάλληλος του διαχειριστή θα αναλαμβάνει υπό την επίβλεψή του περίπου 20 επιχειρηματικά δάνεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ