από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Χρηματοδότηση προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα
Χρηματοδότηση προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πολύ σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα η συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη χορήγηση δανείου ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Νίκολας Τζένετ, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΕΙΒ και Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα, τον Μανώλη Παναγιωτάκη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ηλία Μοναχολιά.

Το νέο δάνειο, το οποίο είναι 16ετούς διάρκειας αποπληρωμής ενώ έχει και 4ετή περίοδο χάριτος, θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνολικού ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό και ίδιους πόρους. Προβλέπεται να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση πολυάριθμων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών κυρίως σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Το συνολικό πρόγραμμα για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται 14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Η συνολική ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα από αυτές τις εγκαταστάσεις θα ανέλθει σε 90 megawatts. Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο, Ψαρά και Καρδίτσα. Πολλά από αυτά τα πάρκα λειτουργούν εδώ και περίπου 25 χρόνια και κρίνεται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός τους.

Αναφορικά δε με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, το πρόγραμμα θα στηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών σταθμών, ενός στον ποταμό Λούρο στην Άρτα και ενός στο όρος Βέρμιο της Βόρειας Ελλάδος. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν δύο νέοι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο Μακροχώρι και στο Σμόκοβο στην Κεντρική Ελλάδα.

Η δραστηριότητα της ΕΙΒ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη με σκοπό να μπορέσει παράλληλα η χώρα μας να απολαύσει και τα οφέλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), πιο γνωστό στο ευρύ κοινόπ ως «Πακέτο Γιούνκερ», το οποίο μάλιστα επεκτάθηκε ως το 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τζένετ, κατά την τελευταία 5ετία τα δάνεια προς τη χώρα μας ανήλθαν σε 6,5 δις ευρώ και μόνο για το 2016 το ποσό αυτό ήταν 1,6 δις ευρώ (εκ των οποίων, το 75% ήταν δανεισμός προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω και των ελληνικών τραπεζών). Η εκτίμηση είναι ότι το ποσό αυτό θα είναι αυξημένο για το 2017. Χάρη στην τεχνική βοήθεια της ΕΙΒ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο του EFSI με τα κράτη που έχουν αντλήσει κονδύλια. Προηγούνται δε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και Πολωνία.

Γενικότερα, πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΙΒ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε έργα τα οποία σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον και η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό συνεργάτη σε αυτό το επίπεδο. Την τελευταία 10ετία μάλιστα, η ΕΙΒ έχει χορηγήσει πάνω από 3 δις ευρώ σε ενεργειακά έργα στη χώρα μας. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, η ΕΙΒ συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας 49 megawatts στη Βοιωτία από την ΤΕΡΝΑ.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.