Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες λειτουργεί ακόμα και στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, παράπονα των καταναλωτών για τη λειτουργία τους υπάρχουν παντού, σε κάθε αγορά τηλεπικοινωνιών. Ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, οι παροχές έγιναν πιο περίπλοκες, πιο «σοφιστικέ», άρα και πιο ευαίσθητες και ευάλωτες. Στη Γαλλία εδώ και δύο μήνες λειτουργεί μια ιστοσελίδα παραπόνων, στην οποία καταφεύγει πας δυσαρεστημένος, όχι μόνο για να πει τον πόνο του –για αυτό θα αρκούσε και μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα -, αλλά και για να βρει το δίκιο του.
«Γραμμή παραπόνων» λειτουργεί χρόνια τώρα στη Γαλλία, με ευθύνη της ρυθμιστικής Αρχής των τηλεπικοινωνιών (Arcep). Και λαμβάνει ετησίως περί τις 7.000 κλήσεις. Η ιστοσελίδα jalerte.arcep.fr, που εγκαινίασε η γαλλική Αρχή, μέσα σε δύο μόλις μήνες λειτουργίας κατέγραψε ήδη 12.600 επισκέψεις από καταναλωτές δυσαρεστημένους από την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχουν οι εταιρείες.
Περισσότερες από το 64% των παραπόνων αφορούν τις υπηρεσίες σταθερού ή ασύρματου Internet, σύμφωνα με στοιχεία της Arcep που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Parisien». Πολλά από τα προβλήματα αυτά αφορούν δυσλειτουργίες των δικτύων που μπορούν να οφείλονται σε έργα οδοποιίας ή ακόμα και σε φωλιές πουλιών ή καταστροφές από τρωκτικά.
Πολλά παράπονα έχουν, ωστόσο, οι γάλλοι καταναλωτές και από τις αυξήσεις των τελών στην κινητή τηλεφωνία και στο Internet που κάνουν οι πάροχοι δίχως καμία προειδοποίηση προς τους πελάτες τους. Οι αυξήσεις αυτές γίνονται συνήθως κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, που τα πάντα (και οι πάντες) είναι πιο «χαλαρά». Οι πάροχοι θεωρούν, επίσης, ότι οι τιμές στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών έχουν πέσει σημαντικά και ως εκ τούτου κάποιοι δεν θα δώσουν σημασία στην αύξηση 1-2 ευρώ που θα διαπιστώσουν (αν διαπιστώσουν) στους λογαριασμούς τους.

«Mea culpa»

Οι Ελληνες είμαστε κατά κανόνα «λαρτζ» σε τέτοιες αυξήσεις. Οι άλλοι Ευρωπαίοι, όμως, μετρούν και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, όχι μόνο επειδή είναι «τσιφούτηδες», αλλά για να μη δώσουν σε τρίτους, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, την υπόνοια ότι μπορούν να τους κοροϊδέψουν. Μικροαυξήσεις από 1 έως 3 ευρώ μηνιαίως έκαναν τον περασμένο Αύγουστο δύο μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Γαλλίας, η Bouygues Telecom και η SFR. Και μετά τη θύελλα διαμαρτυριών των πελατών τους έσπευσαν ασθμαίνουσες να τις ακυρώσουν.
«Μea culpa» δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος της SFR Πατρίκ Ντραΐ. Ο γάλλος μάνατζερ ζήτησε συγγνώμη και εξήγησε ότι δεν ήθελε να αιφνιδιάσει τους πελάτες της εταιρείας του, αλλά να τιμολογήσει το νέο περιεχόμενο των πακέτων (κυρίως ποδοσφαιρικούς αγώνες και δελτία ειδήσεων) που παρέχει η SFR δίχως διάκριση σε όλους τους συνδρομητές της. Ο Ντραΐ παραδέχθηκε ότι πολλοί συνδρομητές ενδιαφέρονται για ένα μέρος μόνο των επιπλέον παροχών ή και καθόλου.

Γκρίνιες για τις ίνες

Πολλά παράπονα εκφράζουν οι γάλλοι καταναλωτές, που όπως όλοι ζητούν όλο και ταχύτερες και σταθερότερες συνδέσεις με το Διαδίκτυο, για τη λειτουργία των πολυδιαφημισμένων δικτύων οπτικών ινών. Οι διαδικασίες εγκατάστασης των νέων τεχνολογιών στα κτίρια με πολλά διαμερίσματα συχνά δεν είναι εύκολες. «Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι σύνθετο και οι πάροχοι δεν διαθέτουν συνεργεία άμεσα διαθέσιμα για να κάνουν τις συνδέσεις. Ετσι πολλοί καταναλωτές πληροφορούνται ότι η περιοχή τους διαθέτει πλέον δίκτυο οπτικών ινών και οι ίδιοι δεν επωφελούνται από τη μοντέρνα τεχνολογία.
Επιπλέον, απογοητεύσεις μεγάλες εκφράζουν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, όπου λόγω των μη συντονισμένων χειρισμών των τοπικών Αρχών δεν ισχύουν οι προσφορές που διαφημίζουν για ολόκληρη την επικράτεια κυρίως οι τέσσερις μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Γαλλία. Στις γαλλικές επαρχίες δεν είναι σπάνια η περίπτωση νέων συνδρομητών που πληρώνουν τη συνδρομή τους για να διαπιστώσουν εμβρόντητοι ότι ο πάροχος (συνήθως όχι κάποιος από τους 4 μεγάλους) δεν καλύπτει την περιοχή στην οποία ζουν!
Μεγάλη αύξηση κατέγραψαν την τελευταία διετία (28% το 2016 και 10% το 2017) και τα παράπονα των χρηστών σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η γκρίνια εδώ αφορά κυρίως τις συνδρομές κινητών και ως επί το πλείστον την απροειδοποίητη επιβάρυνση των λογαριασμών με υπηρεσίες που ουδέποτε ζήτησαν οι πελάτες. Η αιφνιδιαστική χρέωση συνιστά έγκλημα καθοσιώσεως για τους ξένους, ακόμα και αν αφορά μια υπηρεσία που τους εξυπηρετεί…

HeliosPlus