«Σήμερα κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα της διαδρομής μας. Αν αποσυρόμαστε; Ασφαλώς όχι»! Με τη φράση αυτή που τουίταρε την περασμένη Πέμπτη ο Ρούπερτ Μέρντοκ ξεκαθάρισε ότι η πώληση του συνόλου της 21st Century Fox στη Walt Disney συνιστά μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που επιτρέπει και στον ίδιο και στην Disney να ανταγωνιστούν από θέση μεγαλύτερης ισχύος στην τάχιστα μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Ο ίδιος ο μεγιστάνας των εφημερίδων και των τηλεοράσεων και η οικογένειά του, άλλωστε, ως μεγαλομέτοχοι της Fox, θα αποκτήσουν τη μερίδα του λέοντος στο μερίδιο 25% της Disney που θα μοιραστούν οι μέτοχοι του ομίλου ΜΜΕ.
Πρόκειται για μια συμφωνία 52,4 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει την πώληση στην Disney όλων των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στούντιο της Fox και επίσης μερίδιο 39% του δορυφορικού ειδησεογραφικού καναλιού Sky. Η Fox με τα περιουσιακά στοιχεία που θα της απομείνουν θα δημιουργήσει μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης με έμφαση στην ειδησεογραφία.

«Το σπάσιμο της εταιρείας μας αποκτά νόημα αν αναλογιστεί κανείς τις νέες απειλές που έχουν ανακύψει στον κλάδο από τις διαδικτυακές διαφημίσεις και από τους ανταγωνιστές μας που κατεβάζουν με streaming και βλέπουν στο σπίτι τους τις ψυχαγωγικές εκπομπές που τους ενδιαφέρουν» εξήγησε ο ηλικίας 86 ετών Μέρντοκ, που δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία στα μίντια ξεκινώντας από μια αυστραλέζικη εφημερίδα που κληρονόμησε όταν ήταν 21 ετών από τον πατέρα του.

Η εξαγορά

Με την εξαγορά η Disney αποκτά ένα μακρύ κατάλογο δημοφιλών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σειρών της Fox. Αποκτά για παράδειγμα τα δικαιώματα από τις αυθεντικές ταινίες του «Πολέμου των Αστρων», των ταινιών με τους Υπερήρωες της Marvel, του Avatar και του Dadpool. Η Disney αποκτά επίσης τηλεοπτικές σειρές με τεράστια θεαματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, όπως είναι η «Μοντέρνα Οικογένεια» και η «Οικογένεια Σίμσονς». Και ασφαλώς μια σειρά τοπικών τηλεοπτικών αθλητικών δικτύων, διεθνείς συμμετοχές της Fox και άλλες αναρίθμητες επενδύσεις της εταιρείας του Μέρντοκ.
Με την εξαγορά η Disney θα επεκταθεί επίσης και σε «εξωτικές» αγορές, αφού εκτός από τα δικαιώματα της Fox στο βρετανικό Sky Plc. θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της την εταιρεία ΜΜΕ Star India και την επίσης ινδική Tata Sky. Θα αποκτήσει επίσης τα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα FX και National Geographic και πλειοψηφικά πακέτα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών streaming βίντεο Hulu, στην οποία μετέχουν επίσης με μικρότερα πακέτα η Comcast και η Time Warner.

Τι κρατά η Fox

Η εταιρεία του Ρούπερτ Μέρντοκ και των υιών του κρατά τη ναυαρχίδα του ομίλου, το τηλεοπτικό κανάλι Fox News και επίσης το Fox Business Network, τη Fox Broadcasting Company, το Fox Sports, τον όμιλο Fox Television Stations Group και τα καλωδιακά αθλητικά τηλεοπτικά δίκτυα FS1, FS2, Fox Deportes και Big Ten Network. «Αν και η ενοποίηση έγινε για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος, θα λέγαμε ότι το νέο Fox επιστρέφει στις ρίζες του σαν μια αμιγής, επιθετική και ανταγωνιστική επωνυμία» δήλωσε ο Λάχλαν Μέρντοκ, πρωτότοκος γιος του αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνα. Στον διεθνή Τύπο υπήρξε μια φημολογία ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στους Μέρντοκ για να επανενοποιήσουν τη Fox με τη News Corp, τον όμιλο που ελέγχει τις βρετανικές εφημερίδες «Times» του Λονδίνου και «Sun». Οι δύο εταιρείες χωρίστηκαν το 2013 έπειτα από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων τηλεφώνων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από τη διεύθυνση μιας άλλης «λαϊκής» εφημερίδας του Μέρντοκ, της «News of the World».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ