από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Aυξημένα εισοδηματικά κριτήρια και υψηλότερο κοινωνικό μέρισμα για τις μονογονεϊκές οικογένειες

Τι αναφέρει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών
Aυξημένα εισοδηματικά κριτήρια και υψηλότερο κοινωνικό μέρισμα για τις μονογονεϊκές οικογένειες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Νέα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και υψηλότερο κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προωθήσει τη θέσπιση ευνοϊκότερου συντελεστή στάθμιση που ουσιαστικά θα βελτιώνει κατά πολύ τα ισχύοντα όρια και τα ποσά που ήδη έλαβαν ή θα λάβουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άγαμες (οι), χωρισμένες (οι) που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στο λογαριασμό που έχει δηλωθεί. Για όσες οικογένειες δεν είχαν υποβάλει αίτηση γιατί πίστευαν ότι δεν είναι εντός των κριτηρίων θα μπορούν να το πράξουν έως τις 26 Δεκεμβρίου, τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Οι διαφορές στα ποσά είναι σημαντικές και αυτό διότι πλέον το προστατευόμενο τέκνο προσαυξάνει τη βάση του εισοδηματικού ορίου καθώς και του επιδόματος κατά 50% και όχι κατά 25% όπως ίσχυε με την προηγούμενη απόφαση.

Για παράδειγμα άγαμη μητέρα με 1 προστατευόμενο τέκνο θα λάβει κοινωνικό μέρισμα αν το συνολικό της εισόδημα δεν ξεπερνά τα 13.500 ευρώ αντί για 11.250 που ισχύει σήμερα. Επίσης, το κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει σε 375 ευρώ αντί για 312,5 ευρώ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις περιπτώσεις που στη μονογονεϊκή οικογένεια υπάρχουν 2 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Το Βήμα παρουσιάζει τον νέο πίνακα με τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τα νέα ποσά κοινωνικού μερίσματος που θα λάβουν οι μονογονεϊκές οικογένειες μόλις θεσπιστούν οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη προσαύξηση υπάρχει και στο κριτήριο των καταθέσεων.

Νέα κριτήρια και ύψος μερίσματος για ΑΓΑΜΕΣ μητέρες και ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΕΣ (ΟΥΣ) με επιμέλεια παιδιών

Άγαμες μητέρες ή διαζευγμένες (οι) με 1 προστατευόμενο τέκνο

Ετήσιο πραγματικό ή ΤΕΚΜΑΡΤΟ εισόδημα

Κοινωνικό μέρισμα

Έως 7.500 €

675,00 €

7.501 έως 10.500 €

525,00 €

10.501 έως 13.500 €

375,00 €

Κριτήριο Ακίνητης Περιουσίας: Αντ. Αξία έως 135.000 €

Κριτήριο καταθέσεων: Έως 13.500 €Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  διευκρίνιση | 17/12/2017 07:13
  Οι σωστοί όροι είναι ¨"μονογονεϊκές οικογένειες" και "διαζευμένοι γονείς με αποκλειστική επιμέλεια". Μονογονεϊκές οικογένειες είναι αυτές που έχουν ένα μόνο γονιό γιατί ό άλλος είτε δεν υπήρξε είτε πέθανε. Τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών έχουν δύο γονείς αλλά την ανατροφή των παιδιών την αναθέτει ο δικαστής στον ένα από τους δύο. Εξομοιώνοντας τις δύο κατηγορίες αδικούμε τα ορφανά και τα παιδά αγνώστου πατρός. Το γιατί επιδοτούμε το διαζύγιο αντί να επιδοτούμε την οικογένεια στη χώρα μας είναι μια άλλη συζήτηση.
  Γιούλα
  απάντηση10
   
   
  Αλαλούμ !!! | 16/12/2017 12:08
  Είμαι πατέρας ενήλικου αγοριού που πάσχει εκ γενετής από σοβαρότατη ασθένεια, έχει ποσοστό αναπηρίας >85% και φιλοξενείται κατ' ανάγκη στο σπίτι μας, αφού δεν μπορεί να ζήσει μόνο του και να αυτοεξυπηρετηθεί. Σύμφωνα με την τετράγωνη (ή μάλλον μπακαλίστικη) λογική της κυβέρνησης, που αφαίρεσε το κριτήριο της ασφάλισης για ένα μήνα αλλά διατηρεί το κριτήριο της φιλοξενίας, αν ως γονείς είχαμε χρήματα να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα στο γιό μας και διέμενε σ' αυτό ή έστω με ενοίκιο θα δικαιούνταν το κοινωνικό μέρισμα, ενώ τώρα που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και φιλοξενείται από εμάς δεν το δικαιούται. Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των δυσμενών δημοσκοπήσεων, με σκοπό να διαμορφώσει όσο μπορεί ευνοϊκότερες γι αυτή επικοινωνιακές συνθήκες, λειτουργώντας εντελώς ερασιτεχνικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό, έφερε προς ψήφιση στη βουλή ένα νόμο (ν.2501/2017) που θα μπορούσε χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί ως η επιτομή της προχειρότητας, λόγω των πολλών κενών που παρουσιάζει και των αδικιών τις οποίες επιφέρει σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Τώρα τρέχει πίσω από τα γεγονότα (αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων, έντονη δημοσιογραφική κριτική και δυσμενή σχόλια πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για να διορθώσει ότι μπορεί, με αποτέλεσμα το ένα λάθος να φέρνει το άλλο και να προκαλεί νέες πιο τρανταχτές αδικίες. Το κακό είναι ότι τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού την πληρώνουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα ΑμεΑ για τα οποία, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η σοβαρότητα της αναπηρίας, θεσπίζει δια νόμου την ανισότητα με τη διάκρισή τους ως μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα νοικοκυριά και το σπουδαιότερο όλων η ανακοίνωση των νέων κριτηρίων είναι προπέτασμα καπνού αφού στην πράξη θα ωφελήσει ελάχιστα ΑμεΑ. Η κατάλληλη απάντηση θα δοθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.-
  G.T.
  απάντηση10