Ο ΟΠΑΠ τον Φεβρουάριο του 2017 είχε ανακοινώσει τη συνεργασία του με τις Novomatic και Betgenius οι οποίες από τον Ιούλιο του 2018 όταν θα έληγε το συμβόλαιο με την Ιntralot, θα αναλάμβαναν την τεχνολογική υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

Η Novomatic για τα αριθμολαχεία (ΚΙΝΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ) και η Betgenius για το Αθλητικό Στοίχημα. Ετσι, η Ιntralot μετά από 28 χρόνια συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ (το 1990 μηχανογράφησε το Λόττο) θα έχανε έναν πολύ καλό πελάτη. Το συμβόλαιο τις απέδιδε ετήσια έσοδα 30 εκατ. αλλά κυρίως κέρδη ebitda άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη όμως ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει το συμβόλαιο με την ελληνική εταιρεία για άλλα τρία χρόνια με δυνατότητα του ΟΠΑΠ να το ανανεώσει για δύο επιπλέον έτη. Μόνο όμως για τα αριθμολαχεία.

Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι το συμβόλαιο της Novomatic (αυτή θα έπαιρνε τα αριθμολαχεία) ενδεχομένως θα ήταν ακριβότερο αφού θα έπρεπε να επενδύσει για τα νέα συστήματα. Παράλληλα, ο οργανισμός δεν θα ήθελε να ρισκάρει ένα νέο σύστημα που μπορεί τουλάχιστον στην αρχή να παρουσίαζε προβλήματα.

Ετσι προτίμησε να συνεχίσει στο σκέλος των αριθμολαχείων με τη δοκιμασμένη λύση της Intralot. Το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό αλλά η Intralot εκεί που δεν θα είχε τίποτα, συνεχίζει τη συνεργασία της με έναν διαχρονικό πελάτη για άλλα τρία χρόνια χωρίς μάλιστα να εκταμιεύσει κεφάλαια ανάπτυξης και εγκατάστασης αφού το σύστημα ήδη λειτουργεί.

Η ανανέωση αυτής της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ ήρθε για την Intralot σε μια στιγμή που από την Ιταλία τα νέα δεν ήταν καλά. Η Gamenet στην οποία η ελληνική εταιρεία ελέγχει το 20% ολοκλήρωσε τη δημόσια εγγραφή και εισήχθη στο ιταλικό χρηματιστήριο με αποτίμηση 225 εκατ. ευρώ όταν οι αρχικές εκτιμήσεις πριν το book building ανέβαζαν την αποτίμηση της Gamenet στα 350 εκατ. ευρώ.

Η Intralot είχε πρόθεση να διαθέσει το 12% από τα 20% και να εισπράξει περί τα 42 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατευθύνονταν για τη μείωση του δανεισμού. Με τη νέα αποτίμηση όμως η εταιρεία θα εισέπραττε 27 εκατ. και έτσι η διοίκηση δεν προχώρησε σε διάθεση του ποσοστού της ευελπιστώντας σε μια καλύτερη τιμή στο μέλλον.

Σε ότι αφορά στη Novomatic η οποία έχασε τη δουλειά από τον ΟΠΑΠ παράγοντες του χώρου επισημαίνουν ότι η Τσέχοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ έχουν άριστη σχέση με τη Novomatic αφού συνεργάζονται σε πολλές αγορές και εκτιμούν ότι η αυστριακή εταιρεία ως αντιστάθμισμα θα αναλάβει να προμηθεύσει τον ΟΠΑΠ με μηχανήματα VLTs μετά την αναπροσαρμογή της σύμβασης του οργανισμού με το δημόσιο. Ο ΟΠΑΠ θα αναπτύξει 25.000 δικά του VLTs και όχι 16.500 όπως αρχικώς είχε οριστεί και θα αναζητήσει προμηθευτές για τα επιπλέον 8.500 παιγνιομηχανήματα.