Την ερχόμενη Τετάρτη η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της δύο φορές από τον Ιανουάριο, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο πλαίσιο του περιοριστικού κύκλου που ξεκίνησε στα τέλη του 2015.
Η πορεία των επιτοκίων και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, που έφθασε τα 4,5 τρισ. δολάρια, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «τύπωσε» τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την οικονομία μετά την κρίση του 2008, παραμένουν στο επίκεντρο των αναλυτών και των αγορών. Αν ο ρυθμός αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αλλά και ο περιορισμός του χαρτοφυλακίου της είναι ισχυρότεροι των εκτιμήσεων, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναταράξεις στις αγορές.
Ηδη η Deutsche Bank μετέβαλε τις προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, αναμένοντας τώρα, έπειτα από μια αύξηση στις 13 Δεκεμβρίου κατά 0,25%, τέσσερις ακόμα αυξήσεις (κατά 0,25% εκάστη) το επόμενο έτος (αντί τριών προηγουμένως), ακολουθούμενες όμως από τρεις επιπλέον αυξήσεις, έναντι τεσσάρων που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη το 2019, οδηγώντας τα έτσι στο 3,1%.
Ως το τέλος του 2018 διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν αύξηση των επιτοκίων ως το 2,125%, ενώ σήμερα το βασικό επιτόκιο δολαρίου κινείται στη ζώνη του 1%-1,25%.
Η Fed θα ξεκινήσει πιθανότατα το 2018 με μία ακόμα αύξηση επιτοκίων και μεγαλύτερο περιθώριο εξομάλυνσης της πολιτικής της χάρη στα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν πάρει τον δρόμο τους για το Κογκρέσο. Ετσι οι αγορές μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προβλέψεις τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δράσεις της Fed θα είναι πιο συνεπείς με δύο ως τρεις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος. Τέτοιες αναθεωρήσεις πάντως δεν θα διαταράξουν απαραίτητα τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζουν κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων.
Από την άλλη πλευρά, η συζήτηση σχετικά με την παρατεταμένη εξασθένηση του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα. Τα περισσότερα στελέχη της Fed εκτιμούν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί μυστήριο.
Ωστόσο δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα, επειδή προβλέπουν ότι οι πιο ανελαστικές συνθήκες στην αγορά εργασίας θα οδηγήσουν τελικά σε άνοδο τιμών. Ως αποτέλεσμα θέλουν να αυξάνουν μεν το κόστος δανεισμού, αλλά σταδιακά. Τα μέλη μιας άλλης μικρής ομάδας πάλι, εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως η Fed κινείται πολύ γρήγορα και δεν είναι πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων, αν δεν πειστούν ότι ο πληθωρισμός όντως αναθερμαίνεται.

Θα φτάσουν στο 3,375% το 2020

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμά και η UBS, η οποία αναμένει το 2018 έως τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων και άλλες τρεις το 2019, ενώ οι επιπλέον αυξήσεις του 2020 θα οδηγήσουν τελικά τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων τη χρονιά εκείνη στο 3,375%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ