Σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων πολυτελείας αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, προσελκύοντας αμερικανικά, γαλλικά, αραβικά, τουρκικά και εγχώρια κεφάλαια.«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει ήδη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και με τα νέα ξενοδοχεία που είναι στα σκαριά σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας» αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες από τον χώρο της ξενοδοχειακής αγοράς. Στα τρία κορυφαία ξενοδοχεία που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην πλατεία Συντάγματος, προστέθηκε φέτος το νέο «Electra Metropolis» στην οδό Μητροπόλεως, ενώ σύντομα πρόκειται να δημιουργηθούν κι άλλες μονάδες πολυτελείας, καθιστώντας το κέντρο της Αθήνας ως ένα από τα ισχυρότερα «ξενοδοχειακά κέντρα» της Ευρώπης. Ηδη πολλαπλασιάζονται σε σταθερή βάση οι περιπτώσεις των ακινήτων που αλλάζουν χρήση, προκειμένου να προσελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ταυτοχρόνως, όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία. Με τον κλάδο του τουρισμού της Αθήνας να διανύει περίοδο άνθησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε ολόκληρη την Αττική.
Στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι εκτεταμένες εργασίες για την ανακαίνιση του «νέου» «Αστέρα Βουλιαγμένης», του οποίου τη διαχείριση αναλαμβάνει η ξενοδοχειακή πολυεθνική Four Seasons Hotels and Resorts, που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του πολυτελούς τουρισμού.
Το νέο ξενοδοχείο ελέγχεται πλέον από το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners και θα λειτουργήσει ως «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens» από την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκτεταμένη αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών του, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης, την ανακαίνιση του «Astir Beach», την ανάπτυξη έως και 13 πολυτελών κατοικιών και τη δημιουργία πάρκου αναψυχής.
Επίσης, σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Hilton», που λειτουργεί πλέον υπό την ομπρέλα της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας Home Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η TEMEΣ ΑΕ της Costa Navarino και η D Marine, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus.
Την ίδια στιγμή, χαμηλά στη Λεωφόρο Συγγρού ανακαινίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρώην «Metropolitan» του ομίλου Χανδρή για να επαναλειτουργήσει από το 2018 ως «Athens Marriott», αποτελώντας τη νέα ναυαρχίδα του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα. Στην ίδια λεωφόρο, η εταιρεία Sygrou 115 AE, που ελέγχεται από την αμερικανική Hines, είναι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του πρώην «Athens Ledra Hotel», το οποίο θα επαναλειτουργήσει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση εκσυγχρονισμού του.

Το μεγάλο μπαμ

Ωστόσο, το μεγάλο μπαμ στον ξενοδοχειακό κλάδο έκαναν πριν από λίγες ημέρες ο Ομιλος Λασκαρίδη και η θυγατρική του εταιρεία Λάμψα, η οποία αποκτά πλέον ισχυρότατη παρουσία στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας και ιδιαίτερα στον χώρο των μονάδων πολυτελείας πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Συγκεκριμένα, η Λάμψα, έχοντας στην κατοχή της τη «Μεγάλη Βρεταννία», εξαγόρασε από τη Eurobank έναντι 43 εκατ. ευρώ και το πεντάστερο εμβληματικό ξενοδοχείο «King George». Αλλωστε, το «King George» λειτουργούσε ήδη υπό την ομπρέλα της Λάμψα, ως μισθωμένο από το 2013.
Πέραν της συγκεκριμένης εξαγοράς όμως, η Λάμψα προχώρησε και στη μακροχρόνια ενοικίαση του εννεαώροφου κτιρίου που φιλοξενούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο «Kings Palace» (γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου), συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ. και ιδιοκτησίας του ταμείου των πρώην υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο προτίθεται να μετατρέψει σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα. Πρόκειται για κινήσεις που περιλαμβάνουν επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος, ο Ομιλος της Ιντρακάτ της οικογένειας Κόκκαλη σχεδιάζει να μετατρέψει σε πολυτελές boutique hotel 45 δωματίων το κτίριο που στέγαζε κάποτε τα γραφεία της Τράπεζας Εργασίας, στη συμβολή των οδών Βουλής και Κολοκοτρώνη. Το κτίριο, με συνολική επιφάνεια 4.160 τ.μ., ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και νοικιάστηκε για διάστημα 20 χρόνων. Στόχος της εταιρείας είναι το νέο ξενοδοχείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019.

Το κτίριο «Αίολος»

Σημειώνεται ότι η Ιντρακάτ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για έτερο διατηρητέο ακίνητο που βρίσκεται επί των οδών Αιόλου 3-5 και Αδριανού, στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηματία Μπαϊρακτάρη, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει και αυτό σε boutique ξενοδοχείο. Πρόκειται για το κτίριο «Αίολος» που το 1835 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.
Στο μεταξύ, σε νέο πολυτελές ξενοδοχείο αναμένεται να μεταμορφωθεί και το πρώην κτίριο του ΟΤΕ, επί της οδού Σταδίου (δίπλα στην Παλιά Βουλή), το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα από τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα κ. Δουζόγλου.
Το ακίνητο περιλαμβάνει δύο διαφορετικά κτίρια, το καθένα από τα οποία είναι λειτουργικά αυτόνομο. Το πρώτο κτίριο, συνολικής επιφανείας 4.693 τ.μ., που έχει κηρυχθεί διατηρητέο, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους και οικοδομήθηκε τμηματικά από το 1930 έως το 1980. Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και οκτώ ορόφους, με συνολική επιφάνεια 1.314 τ.μ.

Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Ομονοίας, κάποιοι επενδυτές δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν άλλη μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης στην περιοχή, επενδύοντας ξανά σε αυτήν. Ηδη, ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Ιωαννίδης σχεδιάζει να λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο «La Mirage», που βρίσκεται επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 και παραμένει κλειστό από το 2008. Το «La Mirage» διαθέτει 208 δωμάτια και είναι ιδιοκτησίας του Mετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, ενώ αν όλα πάνε καλά, θα λειτουργήσει ως μονάδα 4 αστέρων τον προσεχή Ιούνιο. Οι επενδύσεις που θα γίνουν στο ξενοδοχείο θα είναι κατ’ ελάχιστον 5 εκατ. ευρώ.
Στην άλλη πλευρά του «ιστορικού κέντρου», στην περιοχή του Μακρυγιάννη, ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων με την υπογραφή της Coco-mat βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Οι εργασίες για το νέο ξενοδοχείο της οικογένειας Ευμορφίδη στο κέντρο της Αθήνας είναι σε εξέλιξη, με στόχο η νέα μονάδα να λειτουργεί στις αρχές του 2019. Το νέο ξενοδοχείο αποτελεί επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη των Elastic Architects. Θα διαθέτει 90 δωμάτια με όλες τις προδιαγραφές μιας μονάδας 5 αστέρων.
Στην οδό Μητροπόλεως, στο κτίριο που παλιά στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της πλατείας Καπνικαρέα, ο όμιλος Nίκου Δασκαλαντωνάκη δρομολογεί σύντομα τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel, ενώ επί της οδού Πατησίων σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας –πιθανότατα με το ξενοδοχειακό σήμα της Accor –η γαλλική Boisse Finances.
Στις δρομολογούμενες «μεγάλες επιστροφές» ιστορικών ξενοδοχείων συγκαταλέγονται η πρόθεση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ενοικίαση του πρώην «Esperia Palace» στην οδό Σταδίου, η πώληση του «Ηνίοχος» στην οδό Βερανζέρου και η ενοικίαση του πρώην «Κάνιγγος 21» στην ομώνυμη πλατεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ