Σειρά «κρυφών μέτρων» σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2018 προκειμένου να πετύχει το δυσθεώρητο ποσοστό πλεονάσματος 3,8% του ΑΕΠ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή να ψηφιστεί ως τις 22 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να αλλάξουν στις 31 Μαρτίου με βάση τις προτάσεις των επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν συσταθεί σε περιοχές όλης της χώρας και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τα στοιχεία της αγοράς τότε να αποφασίζει μια ειδική επιτροπή, η οποία θα βάζει «κόφτη» ώστε να μην υπάρξουν βίαιες μεταβολές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές της Εφορίας είναι πολύ χαμηλές θα υπάρξει σημαντική άνοδος.
Στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους δανειστές μελετούν τρόπους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος που έχει τεθεί για το επόμενο έτος χωρίς να επιβληθούν μέτρα που θα πλήξουν μαζικά όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων πέραν εκείνων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν το 2018, όπως είναι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν μπει στο τραπέζι είναι η επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Ουσιαστικά θα υπάρξει ένα διευρυμένο περιουσιολόγιο στο σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι σε Ελλάδα και εξωτερικό και επί της αξίας τους θα επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.
Η πρόταση αυτή είχε βρεθεί και πριν από δύο χρόνια ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως για τεχνικούς λόγους είχε απορριφθεί.

Εισπράξεις αλλά και αποκαλύψεις

Τώρα επανέρχεται δριμύτερη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα, όπως συνέβη και στην Ιταλία το 2011, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Μόντι επέβαλε φορολογία στα ακίνητα που διαθέτουν οι Ιταλοί στο εξωτερικό με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αλλά και αποκαλύψεις εστιών φοροδιαφυγής.
Οπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής», το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού περιλαμβάνει την υποχρέωση όλων όσοι έχουν ακίνητα πέραν των ελληνικών συνόρων να τα δηλώσουν έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα για πρώτη φορά το 2018.
Παράλληλα το υπουργείο θα έχει μια εικόνα για να προχωρήσει τους ελέγχους και ένα βήμα παραπέρα: να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα, καθώς θεωρείται σπάνιο κάποιος να διαθέτει ακίνητο σε μια χώρα και να μην έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.
Το υπουργείο σκοπεύει να αθροίσει τις αξίες των ακινήτων που διαθέτουν Ελληνες στο εξωτερικό με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και να υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων στο σύνολο της περιουσίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τη διαφορά

Οσον αφορά τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ, αν ένα ακίνητο που βρίσκεται, π.χ., στη Γαλλία έχει επιβαρυνθεί με φόρο υψηλότερο από αυτόν που αντιστοιχεί στον συντελεστή που θα επιβάλει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τότε ο ιδιοκτήτης του δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως ο φόρος είναι χαμηλότερος, τότε θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.
Πώς όμως το κράτος θα γνωρίζει τι φόρο έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που βρίσκεται, π.χ., στο Λονδίνο;
Στη ρύθμιση που προωθείται θα υπάρχει πρόβλεψη κάθε χρόνο να προσκομίζεται στις ελληνικές αρχές πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδουν οι Αρχές της χώρας όπου βρίσκεται το ακίνητο και στο οποίο θα αναφέρονται το ύψος του φόρου περιουσίας και η αξία επάνω στην οποία υπολογίστηκε ο φόρος. Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά θα αθροίζει όλα τα στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό με τα δεδομένα του Ε9.
Ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες αλλά πραγματικές. Κατά συνέπεια, οι αξίες που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι οι πραγματικές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις, αν μιλάμε για ακίνητα Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Παρισιού και Ρώμης, είναι αρκετά υψηλές, άρα σε αρκετές περιπτώσεις θα προκύπτουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ

Ενα άλλο μέτρο που πρόκειται να φέρει αρκετά έσοδα στα δημόσια ταμεία είναι οι μαζικές εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλεως και η κατάργηση των περισσότερων, αν όχι όλων των εκπτώσεων στον ΦΠΑ.
Υπάρχουν πολλές περιοχές, ακόμα και μέσα στην Αττική, όπου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στα οποία έχουν ανεγερθεί κατοικίες και όχι μόνο δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως. Με την εισαγωγή τους ο ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλοι φόροι και εισφορές που θα επιβληθούν θα οδηγήσουν σε γενναία αύξηση των εσόδων.

Ο ΦΠΑ στα νησιά και ο ειδικός φόρος στο κρασί

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα αποφασίσει για το πότε θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αν θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί, όπως ζητεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις, είπε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαλέξει πού θα πάνε τα 210 εκατ. ευρώ που φαίνονται σαν «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό του 2018: στο κοινωνικό κράτος ή σε κάποιες μειώσεις φόρων;

31 Μαρτίου 2018 αλλάζουν οι αντικεμενικές αξίες

Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, θα αλλάξουν στις 31 Μαρτίου 2018 και βάσει αυτών των αξιών θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του ίδιου έτους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων να μην επηρεαστούν από τις όποιες αλλαγές σημειωθούν και όπου κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει προσαρμογή των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ώστε ο εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ να διατηρηθεί στο ίδιο ύψος με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει ήδη ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών.
Οι νέες αξίες θα καθοριστούν με βάση τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών που θα συσταθούν σε όλη τη χώρα. Οι προτάσεις αυτές θα συγκριθούν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες πηγές της αγοράς κι αν δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, δηλαδή αν η απόκλιση δεν ξεπερνά το 10%, τότε θα εφαρμοστούν οι προτάσεις των επιτροπών.
Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν σημαντικές διαφορές, θα συγκαλείται δευτεροβάθμια επιτροπή για να αποφασίσει το τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα καθορίσει «κόφτες» ώστε οι διαφορές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω να μην είναι πολύ μεγάλες για να μη δημιουργηθεί «σοκ» τόσο στην κτηματαγορά όσο και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που έχουν υποθήκες εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων.
Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές της Εφορίας είναι κάτω από το κατασκευαστικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, θα υπάρξουν αυξήσεις. Αντίθετα, μειώσεις θα παρατηρηθούν στις ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει ελεύθερη πτώση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ