Εν αναμονή της κατάθεσης του αναλυτικού επιχειρησιακού σχεδίου για την Εθνική Ασφαλιστική από την Exin Partners, τον όμιλο που επελέγη από την Εθνική Τράπεζα για την πώληση του 75% της εταιρείας, βρίσκονται τόσο η διοίκηση του ελληνικού συστημικού ομίλου όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν και η σχετική συμφωνία για τη συναλλαγή υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2017, το deal έχει κολλήσει.

Ελλείψεις

Ο λόγος είναι ότι ο φάκελος που κατατέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στις εποπτικές αρχές δεν ήταν ολοκληρωμένος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα δεν πείστηκε για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς μέσω του fund που έχει συστήσει η Exin για το σκοπό αυτό στο Λουξεμβούργο.
Οι βασικοί της μέτοχοι, οι Ελληνοαμερικανοί J. Calamos, J. Koudounis και ο M. Fairfield, βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στην Αθήνα και σε συναντήσεις που είχαν τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη όσο και με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι το επόμενο διάστημα θα υποβάλουν στην εγχώρια νομισματική αρχή τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.
Επικαλέστηκαν δε οργανωτικές αδυναμίες του σχήματος που θα εξαγοράσει τη θυγατρική της Εθνικής και τοποθέτησαν την ολοκλήρωση της εξαγοράς για τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η καθυστέρηση αυτή αναμφίβολα δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον οι αιτιάσεις αυτές αληθεύουν και αν το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πολιτική στήριξη στη συμφωνία από Ελλάδα και ΗΠΑ σίγουρα αποτελεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ωστόσο, όπως σημειώνουν, «όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες συναλλαγές, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ακύρωσής τους, ακόμη και την τελευταία στιγμή». Θετικό θεωρούν πάντως το γεγονός ότι ρόλο συμβούλου από κοινού για Εθνική Τράπεζα και Exin έχουν αναλάβει δύο κορυφαίοι αμερικανικοί οίκοι, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.
Αναλυτές που παρακολουθούν τον τραπεζικό κλάδο σημειώνουν πως ενδεχομένως να συμφέρει την Εθνική Τράπεζα να ολοκληρωθεί η συμφωνία του χρόνου, ώστε στα ενοποιημένα αποτελέσματα της εφετινής χρήσης να προσμετρηθούν σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα και τα κέρδη της ασφαλιστικής.

Το τίμημα

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα στο οποίο έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική Τράπεζα θα προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ενίσχυση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα υπάρξει και από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού που θα εμφανίζει ο όμιλος.
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των 110 μονάδων βάσης στον pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ