Η ανάπτυξη μιας χώρας είναι συνυφασμένη με τις επενδύσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια 100 δισ. ευρώ έως το 2022 προκειμένου να εξισορροπήσει την τεράστια απο-επένδυση που έχει υποστεί λόγω της κρίσης. Και όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι ακολουθούμε εντελώς αντίθετο δρόμο.
Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του 2017 διαμορφώθηκε στο 1,3%, γεγονός που προϊδεάζει πως στο σύνολο του έτους η άνοδος του ΑΕΠ δύσκολα θα πιάσει το 1,4% έναντι της αρχικής πρόβλεψης 2,8%.
Η αστοχία είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει όμως εξήγηση. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου το τρίτο τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Και το δεύτερο τρίμηνο, όμως, του 2017 οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου είχαν υποχωρήσει κατά 5,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Μια ζοφερή εικόνα που είναι αποτέλεσμα της «αλλεργίας» της σημερινής κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Δεν είναι ένα ή δύο τα παραδείγματα όπου οι επενδυτές έχουν βάλει τα κεφάλαια στο τραπέζι, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί συνέχεια προσκόμματα· είτε η ίδια με υπουργικές αποφάσεις και καθυστερήσεις είτε ενθαρρύνοντας τοπικούς άρχοντες και οικολογικές οργανώσεις τού ενός ή δύο ατόμων να μπλοκάρουν την επένδυση, με τη συνδρομή και του τέρατος της γραφειοκρατίας.
Για τους παραπάνω λόγους σήμερα έχουν βαλτώσει, μεταξύ άλλων, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική ύψους 2 δισ. ευρώ, που στην ολοκλήρωσή της θα δημιουργούσε 1.600 νέες θέσεις εργασίας, η επένδυση της ιταλικής Enel για αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια ύψους 300 εκατ. ευρώ, η τουριστική επένδυση στην Κασσιόπη Κέρκυρας από αμερικανικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, η δημιουργία mall από θυγατρική της BlackRock στην Ακαδημία Πλάτωνος 300 εκατ. ευρώ και η οικιστική ανάπτυξη μαζί με τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Αφάντου Ρόδου, επίσης 300 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, η μεγαλύτερη επένδυση, η οποία ξεκίνησε το 2011 με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και ακόμη δεν έχει αρχίσει, αν και η σύμβαση έχει κυρωθεί από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, είναι αυτή της ανάπλασης του Ελληνικού, που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Οταν ο αναπτυξιακός νόμος μπορεί να δημιουργήσει ως το 2022 –στην καλύτερη περίπτωση –περίπου 15.000 θέσεις εργασίας, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία τής εν λόγω επένδυσης, η οποία μόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και στην ολοκλήρωσή της εκτιμάται ότι θα συντηρεί σε ετήσια βάση ως και 70.000 θέσεις εργασίας.
Για το Ελληνικό, αρμόδια υψηλή κυβερνητική πηγή, που έχει μάλιστα αναλάβει πρωτοβουλία να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών με τον Σπύρο Λάτση και τους άλλους μετόχους του μεγάλου αυτού έργου (την Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι και την κινεζική Fosun), μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει τα εξής:

«Η πολιτική βούληση να γίνει το έργο είναι δεδομένη. Ευθύς εξαρχής έγιναν λάθη γιατί δεν ξεκαθάρισαν τα σημεία –που έπρεπε να γνωρίζουμε και να προσέξουμε –για τη διαδικασία με το ΚΑΣ και τυχόν ενστάσεις της Πολεοδομίας για το ύψος των κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο. Ολα αυτά μπορούν να λυθούν σε μια συνάντηση κορυφής». Σημειώνει όμως ότι «σε καμιά περίπτωση από την πλευρά των επενδυτών δεν πρέπει να γίνεται το Ελληνικό «μοχλός πίεσης» για άλλα ζητήματα, όπως είναι οι εκκρεμότητες στην αδειοδότηση του mall ή άλλων projects των ιδίων συμφερόντων».
Oπως και να έχει, όμως, οι επενδυτές του Ελληνικού τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν μπροστά σε μια αναπάντεχη τροπή τού σχεδιασμού τους, αφού τόσο η οριοθέτηση νέου αρχαιολογικού χώρου όσο και η επιβολή 16 πρόσθετων όρων (π.χ. ύψος κτιρίων) για την έγκριση του master plan προέκυψαν αιφνιδιαστικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, στην κυρωμένη από τη Βουλή σύμβαση προβλέπεται ρητά ως όρος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης «ουσιωδώς στη μορφή στην οποία υποβλήθηκε» από την εταιρείαστο πλαίσιο του διαγωνισμού.

«Είναι προφανές ότι η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ευοδωθεί όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση» ήταν το μήνυμα της Lamda Development προς την κυβέρνηση.
Για να προχωρήσει η επένδυση –δηλαδή να μεταβιβαστεί το 100% της Ελληνικό ΑΕ στην κοινοπραξία των επενδυτών και να αρχίσουν τις εργασίες οι μπουλντόζες -, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα, ώστε να προετοιμαστεί η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο και θα ενταχθούν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου. Στη συνέχεια το Προεδρικό Διάταγμα θα κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επίσης, θα πρέπει να μετεγκατασταθούν 69 διαφορετικοί φορείς, από τους οποίους 44 είναι του δημόσιου τομέα και 25 του ιδιωτικού. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς είχαν καταλάβει τους χώρους, στους οποίους βρίσκονται αυθαίρετα. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση, ανέφερε πως η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του ΟΣΥ (συνολικού εμβαδού 80.000 τ.μ.) από το Ελληνικό θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, όταν κορυφαίοι υπουργοί διαβεβαίωναν πως οι μπουλντόζες θα έμπαιναν στο οικόπεδο στο τέλος του 2017.
Στα περίπου 6.200 στρέμματα θα κατασκευαστούν: πάρκο έκτασης 2.000 στρεμμάτων, 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων (πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομος 40 χλμ., παιδικές χαρές κ.ά.) και στην υπόλοιπη έκταση των 2.600 στρεμμάτων χρήσεις που θα επιτρέψουν την απόσβεση της επένδυσης, όπως κατοικίες, εμπορικό κέντρο, καζίνο, μουσείο, χώροι γραφείων, ξενοδοχεία κ.λπ.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει και την αξιοποίηση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά καθώς και της παραλίας σε μήκος τριών χιλιομέτρων, η οποία θα παραμείνει ελεύθερη για το κοινό.
Πρόσφατα, σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου επεσήμανε ότι κάθε μέρα που περνάει καθυστερεί η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, φέρνοντας 1 εκατ. τουρίστες υψηλού επιπέδου τον χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, με την έναρξη του έργου θα αυξηθούν θεαματικά οι αξίες των ακινήτων των όμορων δήμων και στην επένδυση των 7 δισ. θα μπορούν να μετάσχουν όλες οι εταιρείες της χώρας, όπως, για παράδειγμα, κατασκευαστικές εταιρείες, τσιμεντοβιομηχανίες, εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, των υποδομών κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ