Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν κατέχει τα προς το ζειν ώστε να μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς τους, με την κύρια αιτία για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών, το 70% να είναι η έλλειψη χρημάτων. Στην Ευρώπη το ποσοστό όσων δεν έχουν πληρώσει εγκαίρως έναν ή και
περισσότερους λογαριασμούς το τελευταίο 12μηνο ανέρχεται σε 46% με
κυριότερη αιτία όμως (48%) την αμέλεια.

Τα παραπάνω κατέδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας European Consumer Payment Report 2017, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην καθημερινότητά του, τη διαρκή αγωνία να πληρώσει με το μειωμένο εισόδημα εγκαίρως τους υψηλούς λογαριασμούς ΔΕΚΟ, πολύ περισσότερους φόρους αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.

Στη ΔΕΗ και στα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δανεια καταγραφονται οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών.

Η έλλειψη ρευστότητας στα ελληνικά νοικοκυριά σε συνδυασμό με την αντίληψη που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προκαλεί μια χαλάρωση στα συναλλακτικά ήθη. Έτσι, το 32% των καταναλωτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι δεν είναι κακό να αγοράζεις καταναλωτικά αγαθά με πίστωση ή με δανεικά χρήματα.

Στην Ελλάδα συναντάται το υψηλότερο ποσοστό των γονέων, 43%, που δηλώνουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ’ ότι οι ίδιοι. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας παρουσιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, 31%, πίσω από την Ουγγαρία, 33%, με ανθρώπους που δηλώνουν ότι σκέφτονται να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.