Η εταιρεία Μediterra, θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και διαχειρίστρια των καταστημάτων mastihashop, έκλεισε φέτος 15 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε νέες επενδύσεις και συμφωνίες που αφορούν στην αξιοποίηση και προώθηση της μαστίχας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Mediterra ιδρύθηκε το 2002 από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με στόχο την προβολή της μαστίχας, το σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων, τη χάραξη εμπορικής πολιτικής και τη λιανική πώληση.
Η μονάδα παραγωγής λειτούργησε το 2007 με εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ σήμερα η εταιρεία διατηρεί και 14 καταστήματα mastihashop (επτά στο εσωτερικό και επτά στο εξωτερικό). Η μονάδα παράγει και εξάγει σε 40 χώρες τη μαστίχα Χίου, την τσίκλα ΕΛΜΑ, παραφαρμακευτικά προϊόντα, ζαχαρώδη και λικέρ μαστίχας.
Μέτοχοι της εταιρείας είναι η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με 53%, το Zaitech Fund με 28%, η Tsakos Shipping Group με 5% και η εταιρεία Κορρές με 5,5%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra κ. Γιάννης Μανδάλας ανακοίνωσε την υλοποίηση τριετούς επενδυτικού σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ που αφορά στη συμμετοχή της Mediterra στην ίδρυση Κέντρου ‘Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, στην επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Χίο (εργοστάσιο Καλλιμασιάς) και στη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα. Το σύνολο των επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μαστίχας. Για τους ίδιους σκοπούς η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου θα επενδύσει άλλα 3,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των επενδύσεων στα 6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μανδάλας γνωστοποίησε και την υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία υπεγράφη στις 28/11/17 στην Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών JAM JOOM.. Η έναρξη της διανομής τοποθετείται εντός του 2018 και αποτελεί τη πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο, ενώ σχετικές συμφωνίες είναι στη φάση της οριστικοποίησης για άλλες δύο χώρες στη περιοχή.
Τέλος, η Mediterra ίδρυσε κοινή εταιρεία με τούρκο εταίρο στην Τουρκία για τη διανομή των προϊόντων της.
Η ετήσια παραγωγής μαστίχας στο νησί της Χίου ανέρχεται στους 160 τόνους μέσα από την δουλειά 2.000 μαστιχοπαραγωγών. Το 2016 ο τζίρος της Mediterra ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 200.000 ευρώ.