Την πεποίθηση ότι θα γραφτούν πολλά βιβλία για τα τελευταία πέντε χρόνια της ευρωζώνης, εξέφρασαν τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, όταν ρωτήθηκαν ποιές ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Γερουν Ντάισελμπλουμ.

«Αντιμετωπίσαμε σειρά πολλών δύσκολων στιγμών», παραδέχθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι δεν αποκλείεται να γράψει βιβλίο. «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην Κύπρο και έπρεπε να πάρουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι εκείνη την εποχή το Eurogroup έπρεπε να αλλάξει την «προσέγγισή του» στο θέμα της Κύπρου, κάτι το οποίο ήταν «σοκαριστικό». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι είχε κάνει επικοινωνιακά λάθη στην περίπτωση της Κύπρου, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ήταν σωστές και αυτό αποδεικνύει η σημερινή κατάσταση της Κύπρου.

«Η δεύτερη δύσκολη στιγμή ήταν η πολύ δύσκολη κατάσταση με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015», συνέχισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος τόνισε ότι χάρη στην προσπάθεια όλων των πλευρών «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε σε μια σταθερή βάση».

Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε την τραπεζική ενοποίηση, ως το πιο σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων στην ατζέντα του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι χωρίς αμφιβολία θα γραφτούν πολλά βιβλία, πολύ διαφορετικά από αυτό του Γ. Βαρουφάκη, το οποίο σημείωσε δεν θα έπρεπε να λέγεται «ενήλικες στο δωμάτιο», αλλά «παραμύθια για παιδάκια». «Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποιος να πει την αληθινή ιστορία, χωρίς παράνοιες, ψέματα και αυτοσχεδιασμούς. Αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ», είπε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν στο μέλλον βιβλία που θα αποκαταστήσουν την αλήθεια για το ότι οι αληθινοί παίκτες του Eurogroup κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επιτευχθούν συμβιβασμοί.