Τον ελληνικό πόλο στη συγκέντρωση (consolidation) του κλάδου της ιδιωτικής υγείας επιχειρεί να συγκροτήσει η οικογένεια Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτρια του Ιατρικού Κέντρου. Εβαλε στόχο το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ υποβάλλοντας προαιρετική δημόσια πρόταση για το 29,62% των μετοχών που ανήκει σε μικρομετόχους. Δύσκολος στόχος γιατί αφενός μεν το ΥΓΕΙΑ είναι μεγαλύτερο από το Ιατρικό σε ενεργητικό, αφετέρου δε διαθέτει και ισχυρό μέτοχο, τον όμιλο της MIG, που κατέχει το υπόλοιπο 70,38%% και κατ’ επέκταση την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι με τη σειρά της ο μεγαλομέτοχος της MIG.

Στοχευμένη κίνηση

Η πρωτοβουλία του Ιατρικού Κέντρου θεωρήθηκε επιθετική κίνηση από τη MIG, αν λάβει κανείς υπόψη το ύφος των ανακοινώσεων που ακολούθησαν τη δημόσια πρόταση. «Η MIG δεν πρόκειται να πουλήσει καμία μετοχή του ΥΓΕΙΑ και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα» επισήμανε η MIG, ενώ και τα μέλη του ΔΣ του ΥΓΕΙΑ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν καμία μετοχή κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης.
Aντίθετοι με την πρόταση εμφανίστηκαν και 43 γιατροί-μέτοχοι του ΥΓΕΙΑ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν προτίθενται να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.
Παράγοντες της αγοράς πάντως θεωρούν στοχευμένη την κίνηση της οικογένειας Αποστολόπουλου και επιβεβλημένη, αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον και τη χρονική στιγμή στην οποία υποβλήθηκε και εξηγούν: «Το επενδυτικό fund CVC εξαγόρασε το νοσοκομείο Μetrpopolitan και το Ιασώ General. Το ίδιο fund διεκδικεί τα δάνεια της Euromedica με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχό της. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς θα βγάλει προς πώληση το Ερρίκος Ντυνάν και η MIG το ΥΓΕΙΑ για να εισπράξει τίμημα ώστε να μειώσει τον δανεισμό που έχει απέναντι κυρίως στην Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, όπου συντελείται μια μεγάλη αναδιάρθρωση στον κλάδο, η οικογένεια Αποστολόπουλου θεώρησε σκόπιμο να αποκτήσει ένα ποσοστό στο ΥΓΕΙΑ ώστε όταν το νοσοκομείο βγει προς πώληση από τη MIG, να έχει χτίσει μια θέση και να έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων διεκδικητών».

Βελτιωμένη προσφορά

Η δημόσια πρόταση έγινε από την εταιρεία «Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών» που είναι μεν μέτοχος του Ιατρικού Κέντρου αλλά έχει το δικό της ταμείο. Η εταιρεία προσφέρει 0,45 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα να αποτιμά το 29,62% του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ μαζί με τις θυγατρικές (Μητέρα, Λητώ, κλινική στην Αλβανία κ.ά.) κοντά στα 41,2 εκατ. ευρώ και το 100% στα 137 εκατ. ευρώ.
Ηδη η μετοχή βρίσκεται στα 0,47 ευρώ, γεγονός που δεν προϊδεάζει για την επιτυχία της πρότασης και πολλοί στοιχηματίζουν ότι η οικογένεια Αποστολόπουλου θα επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά. Κύκλοι πάντως από την εταιρεία συμμετοχών που υπέβαλε τη δημόσια πρόταση, αφού επισημαίνουν ότι θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το ενημερωτικό και στη συνέχεια να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι μικρομέτοχοι, προσθέτουν ότι η προσφορά γίνεται με πολλαπλασιαστή κερδών 8-9 για την αξία της εταιρείας μαζί με τα δάνεια (enterprice value), όσο δηλαδή περίπου προσέφερε η CVC για το Metropolitan. Aνεξάρτητα πάντως από την τύχη της δημόσιας πρότασης, η πρωτοβουλία αυτή «ξύπνησε» το Χρηματιστήριο και τις μετοχές του κλάδου. Το παιχνίδι στον κλάδο με τη δημόσια πρόταση άνοιξε και θεωρείται ότι θα ενεργοποιήσει και άλλα επενδυτικά σχήματα που θα ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν στο consolidation του χώρου. Μεγαλύτερα σχήματα στον κλάδο της Υγείας σημαίνει οικονομίες κλίμακος, διαπραγμάτευση από θέση ισχύος με τις ασφαλιστικές εταιρείες και καλύτερους όρους δανειοδότησης.

Ενστάσεις

Βεβαίως, η πρωτοβουλία να προσφέρει η οικογένεια Αποστολόπουλου δικά της λεφτά έχει εγείρει ενστάσεις, με την αιτιολογία ότι πρόσφατα η ο όμιλος του Ιατρικού ζήτησε και πέτυχε ρύθμιση χρεών, χωρίς οι μέτοχοι να συμμετάσχουν με ίδια κεφάλαια, ενώ πολλοί μικρομέτοχοι του Ιατρικού θα προτιμούσαν μέρος από τα 42 εκατ. που προσφέρει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας στην οποία έχουν επενδύσει για μια άλλη επιχείρηση να πήγαινε για τη στήριξη της μετοχής.
Από την πλευρά τους, κύκλοι της οικογένειας αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πρόταση που βάζει λεφτά πάνω στο τραπέζι, επισημαίνουν πως αναδιάρθρωση δανείων κάνουν όλες οι εταιρείες του κλάδου, καθώς το rebate και το clowback ψαλιδίζουν τα έσοδα των νοσοκομείων και οι τράπεζες αυτό το γνωρίζουν και θεωρούν πως η εταιρεία συμμετοχών όταν έρθει η ώρα να διεκδικήσει και κάτι περισσότερο από το 30% έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ