Πολύ καλός ήταν ο Οκτώβριος για τις καταθέσεις, κόντρα στις προβλέψεις των τραπεζών στις αρχές του μήνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο, τα υπόλοιπα των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,1 δις. ευρώ, συμπληρώνοντας έξι συνεχείς μήνες ανόδου.

Κι αν από μια πρόχειρη ματιά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ότι το 12μηνο Νοεμβρίου 2016 – Οκτωβρίου 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,1 δις. ευρώ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Την υπό εξέταση περίοδο η άνοδος των υπολοίπων ήταν της τάξης των 5,2 δις. ευρώ. Κι αυτό διότι από τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς η Τράπεζα της Ελλάδας δεν προσμετρά στα σχετικά μεγέθη καταθέσεις ύψους 6,3 δις. ευρώ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΤΕΚΕ.

Κατά τα άλλα, η άνοδος τον Οκτώβριο προήλθε κατά 50% και πλέον από την αύξηση των υπολοίπων των φυσικών προσώπων στους καταθετικούς τους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, η μηνιαία άνοδος ανήλθε σε 643 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να διαμορφώνονται στα 101,34 δισ. ευρώ.

Η υπόλοιπη αύξηση των μεγεθών ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, πχ ασφαλιστικών εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά τον Οκτώβριο τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησαν οριακά κατά 76 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενα στα 19,24 δισ. ευρώ. Θετικό είναι πάντως ότι σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο οι καταθέσεις της κατηγορίας έχουν ενισχυθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η άνοδος είναι μικρότερη, λόγω των πτωτικών πρώτων μηνών του 2017, καθώς περιορίζεται στα 1,35 δισ. ευρώ.

Έναντι του περασμένου Απριλίου, η αύξηση του συνόλου των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει φτάσει τα 4,7 δισ. ευρώ. Η άνοδος αυτή προήλθε κατά 50% από τις εισροές στους λογαριασμούς ιδιωτών και κατά 50% από τις εισροές στους λογαριασμούς επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών και μη.

Πλέον, ο στόχος για το τέλος της χρονιάς είναι τα υπόλοιπα να αυξηθούν πάνω από τα 125 δισ. ευρώ.