Οι περικοπές των επιδομάτων – για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, το φοιτητικό και το θέρμανσης – ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης κύριων και επικουρικών αλλά και του εφάπαξ είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θεσμών – κυβέρνησης.
Το εγχείρημα της αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο, θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν με τα στελέχη των θεσμών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Στο στόχαστρο συντάξεις και επιδόματα

Στο στόχαστρο των πιστωτών θα τεθεί και το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, ώστε να εκδοθούν όλες οι «προσωπικές διαφορές» των ήδη συνταξιούχων. Οι περισσότερες εξ αυτών, θα κοπούν από το 2019 και μετά.

Ακανθώδες είναι και το θέμα που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και συνολικότερα τις προνοιακές παροχές. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει αύξηση κατά 160 εκατ. ευρώ των κονδυλίων που διατίθενται για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι παροχές για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Σημείο τριβής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η πάγια θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και η υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για θεσμοθέτηση μιας συνολικής μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας. Το αγκάθι σε αυτή την περίπτωση είναι αφενός το χρονοδιάγραμμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιθυμούν οι αλλαγές να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο το 2018, αφετέρου το θέμα της διαλειτουργικότητας.
Η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη

Η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας θα λάβει υπόψη της και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής παραμέτρους: την κοινωνική στόχευση αυτών των παροχών, τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγονται αυτές οι παροχές, τους φορείς που χορηγούν τα επιδόματα και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει όλο το σύστημα προνοιακών παροχών, αλλά και την κάθε μία παροχή ξεχωριστά.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που εμπλέκεται στο σύστημα προνοιακών παροχών, αλλά υπάρχουν άλλα 3 υπουργεία τα οποία έχουν άμεση σχέση με όλο το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας, στο οποίο εμπλέκονται παράλληλα και οι ΟΤΑ.

Οπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών έχει ως εξής:
10.30 Κοινωνική πρόνοια
11.30 Συντάξεις
12.30 Δημοσιονομική διαχείριση
Το απόγευμα οι επαφές θα συνεχιστούν με άλλα ζητήματα:
14.00 Αγορές προϊόντων
15.00 Ιδιωτικοποιήσεις
16:00 Ενέργεια
17:30 Μεταφορές