από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
 

Αlfa ζύμη: Ψήνει πίτες και για την αγορά των ΗΠΑ

Η εταιρεία από την Κοζάνη δρομολογεί επενδύσεις 6,5 εκατ. ευρώ
Αlfa ζύμη: Ψήνει πίτες και για την αγορά των ΗΠΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επενδύσεις 6,5 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την επέκτασή της στο εσωτερικό και το εξωτερικό δρομολογεί η εταιρεία «Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ» πιο γνωστή με το σήμα alfa, leader στην αγορά της επώνυμης κατεψυγμένης ζύμης (κοζανίτικη ΚΙΧΙ,, Ζαγορίτικη κ.α.) .

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1950 στην Κοζάνη και το 1985 πήρε τη σημερινή της μορφή. Είναι η πρώτη εταιρεία που έδωσε όνομα σε πίτα, όπως και η πρώτη που λανσάρισε πίτα σε χάρτινο ταψάκι.

Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Κοζάνη σε έκταση 14.000 τ.μ. όπου απασχολούνται 312 άτομα μόνιμο προσωπικό. Στην Ελλάδα διαθέτει 11.000 σημεία πώλησης (supermarket, φούρνοι, catering κ.α.)
Το 27% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 35 χώρες. Η εταιρεία έχει συστήσει θυγατρικές σε Αμερική, Σερβία και Ρουμανία. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί ένα boutique κατάστημα με την επωνυμία alfa pie house με στόχο να «σκανάρει» την αγορά των ΗΠΑ ώστε να διαπιστωθεί αν η πίτα και η μεσογειακή διατροφή ταιριάζουν με τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ήδη εξετάζονται οι προοπτικές επέκτασης της παρουσίας της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ.

Ο κύκλος εργασιών της alfa ζύμες έκλεισε το 2016 στα 29 εκατ. ευρώ, τα κέρδη ebitda ανήλθαν στα 4,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ. Γενικότερα η εταιρεία εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μέσο ρυθμό ανάπτυξης 7% και διατηρεί έναν υγιή ισολογισμό με ίδια κεφάλαια 31,8 εκατ. και δανεισμό μόλις στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος η διοίκηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί κατ’ ελάχιστον στα επίπεδα του 7%
Η εταιρεία την τελευταία πενταετία έχει καταβάλει 11,6 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 21,85 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική κοινωνία της Κοζάνης.
Η alfa έχει εισαχθεί στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου (ΧΑΚ).


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Φαντάσου ! | 30/11/2017 16:06
  Πράγματι , καταστράφηκε η Αμερική ! Εγώ θα πουλήσω πίτες στον Αμερικανό ;;; Και έχω και ακριβότερο νόμισμα !!! Άει !!!
  Φαντάσου !
  απάντηση00
   
-