Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η νέα φούσκα που όταν (χρονικοϋποθετικό, ότε και αν) σκάσει θα τινάξει (για άλλη μια φορά στον 21ο αιώνα) την παγκόσμια οικονομία στον αέρα. Το γεγονός όμως είναι ότι η Κίνα καλπάζει σε πάμπολλους τομείς, παρά την προσπάθεια της νομενκλατούρας του Πεκίνου να συγκρατήσει και να παγώσει κάπως τους ξέφρενους ρυθμούς. Το «προσπέρασμα» που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο Facebook η εταιρεία που διαχειρίζεται το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στην Κίνα αποτελεί μια ακόμα επίδειξη δύναμης του «κινεζικού Δράκου».
έγινε λοιπόν παγκοσμίως γνωστό την περασμένη Τρίτη, η Tencent Holdings, που μεταξύ άλλων ελέγχει τη δημοφιλέστατη στην Κίνα εφαρμογή μηνυμάτων WeChat (την πλατφόρμα χρησιμοποιούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως!) και επίσης διάσημα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως το «Legends» και το «Honour of Kings», ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία το Facebook. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίησή της έφθασε τα 522 δισ. δολάρια, ενώ του Facebook είναι 519 δισ. δολάρια. Μόνο η Apple, η Microsoft και η Amazon έχουν πλέον μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από αυτήν.
Η Tencent έγινε επίσης η πρώτη ασιατική εταιρεία που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 500 δισ. δολάρια. Οσο για τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μα Χουατένγκ ξεπέρασε σε προσωπική περιουσία τους ιδρυτές του Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν και με 48,3 δισ. δολάρια σκαρφάλωσε στην ένατη θέση της κατάταξης του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

WeChat, όλα τα λεφτά

Οι εντυπωσιακές αυτές εξελίξεις οφείλονται στην εκτίναξη της μετοχής της Tencent στα ύψη μετά την εκτίναξη της κερδοφορίας της κατά 69% υψηλότερα το τρίτο τρίμηνο του έτους αλλά και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι συμφώνησε να επεκτείνει τις επί πληρωμή υπηρεσίες του WeChat στη Μαλαισία την επόμενη χρονιά. Σημειωτέον ότι η Tencent έχει επίσης μερίδια στη Snap, την εταιρεία συμμετοχών που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές λογισμικό Snapchat, την εφαρμογή Lyft και την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.
Μια ακόμα μεγάλη συμφωνία που έχει κλείσει η Tensent είναι για την εισαγωγή στις ΗΠΑ του πολύ δημοφιλούς (διότι παίζεται με πολλούς παίκτες) στην Ασία ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Honour of Kings», που παίζεται μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Το παιχνίδι, το οποίο μερικές φορές μεταφέρεται στα αγγλικά ως «King of Glory», δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να πληρώνουν χρήματα για να αναβαθμίζουν τους ήρωες του παιχνιδιού ή τα κοστούμια που φορούν. Πάντως ήδη στην Κίνα πολλοί καταλογίζουν στο «Honour of Kings» ότι είναι πολύ εθιστικό για τους χρήστες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Σανγκάη Ρόμπιν Μπραντ, η Tencent πρέπει να τοποθετείται εφεξής στην ίδια σειρά αξιολόγησης με επιχειρήσεις πολύ διασημότερες από αυτήν στη Δύση, όπως είναι η Apple, η Amazon και η Microsoft. Οσο για την εφαρμογή WeChat, ο Μπραντ τη χαρακτηρίζει το «χρυσό αβγό» της κινεζικής εταιρείας. «Κάτι που ξεκίνησε σαν απλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων επιτρέπει τώρα στους χρήστες να πληρώνουν τα ψώνια τους, να καλούν ταξί, να επενδύουν, να παραγγέλνουν φαγητό» σημειώνει ο βρετανός αναλυτής.

Bon pour l’Orient

Η Tencent ελπίζει τώρα να πουλήσει το φαινόμενο WeChat στον υπόλοιπο κόσμο, αρχής γενομένης από τη Μαλαισία. Το εγχείρημα δεν θα είναι ωστόσο τόσο εύκολο. Διότι, όπως εξηγεί ο Ρόμπιν Μπραντ, «η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Πεκίνου να λογοκρίνει το περιεχόμενο της πλατφόρμας τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό».
Επιπλέον, «υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των επικοινωνιών, διότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι επαφές μέσω του WeChat δεν είναι κρυπτογραφημένες». Θα έλεγε κανείς ότι η νομενκλατούρα του Πεκίνου καταδικάζει πολλές καινοτόμες κινεζικές επιχειρήσεις σε έναν ιδιότυπο επαρχιωτισμό που τους στερεί το διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές και αναγκάζει τους Δυτικούς να τις σνομπάρουν με ένα «bon pour l’Orient», δηλαδή «καλό για την Ανατολή και τους Ανατολίτες»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ