Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί υπεραμύνθηκε του σχεδίου να ζητηθεί από τις τράπεζες να σχηματίζουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, αλλά τόνισε την ευελιξία της ΕΚΤ στην εφαρμογή της επίμαχης πρότασης.

Η ΕΚΤ δέχεται πυρά τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στην Ιταλία, για τη θέσπιση καθολικών κανόνων σχετικά με τις προβλέψεις για τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Θέλοντας να χαλαρώσει την ένταση, η Νουί έχει δηλώσει ήδη πως η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να ισχύσει αργότερα, αν και υποστήριξε ότι εξακολουθεί να τη θεωρεί αναγκαία.

«Έχουμε στέρεες προσδοκίες για αυτό, που έχουμε τώρα ανακοινώσει», δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Για να είμαι, όμως, ξεκάθαρη: αυτό για το οποίο μιλώ εδώ είναι οι εποπτικές προσδοκίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρωβουλευτές έχουν επικρίνει το σχέδιο, καθώς θέτει καθολικούς κανόνες για τράπεζες, το οποίο όπως υποστηρίζουν, είναι εκτός της αρμοδιότητας του επόπτη.

Η Νουί, ωστόσο, δήλωσε ότι οι κανόνες σχηματισμού προβλέψεων δεν είναι δεσμευτικοί και ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει ευελιξία, ανάλογα με κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και έτσι αυτό (το σχέδιο) είναι στις αρμοδιότητές της. «Δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτούς. Οι οδηγίες μας παρέχουν τη βάση για έναν δομημένο διάλογο με κάθε μία τράπεζα», είπε η Νουί, προσθέτοντας: «Ορισμένες τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να το αξιολογήσουμε αυτό κατά περίπτωση και να βρούμε την κατάλληλη λύση για κάθε τράπεζα».

Οι κατευθυντήριες γραμμές δίνουν στις τράπεζες προθεσμία επτά ετών, προκειμένου να σχηματίσουν προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς υποθήκες.