Όσο και αν είναι προφανές, τηρουμένων των μνημονιακών συνθηκών λιτότητας, είναι αξιοσημείωτο όταν ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι δίκαιος με απόλυτο τρόπο.

Αυτό επισήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018 που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. «Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός, το αναγνωρίζουμε, αλλά είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις πολιτικο-οικονοικές συνθήκες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές», σημείωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει την δικαιοσύνη, που ανοίγει τον δρόμο να βγούμε από τα μνημόνια και ανατρέπει επιλογές που είχαν δραματικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στους εργαζόμενους».

«Είναι όσο δίκαιος επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες τις οποίες προσπαθούμε να αλλάξουμε εντός κι εκτός Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε κι εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς». Πάντως απέκλεισε το να υπάρχει είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών άλλη στρατηγική. «Δηλαδή εσείς παλεύετε με πάθος και ζήλο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να υπάρχει λιγότερη λιτότητα; Αυτό μας λέτε; Η θέση του Λαϊκού Κόμματος είναι η συνέχιση της λιτότητας -εκτός κι αν έχετε διαχωρίσει την θέση σας», είπε απευθυνόμενος προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπω από Αριστερά να υπάρχει καλύτερη στρατηγική πώς θα πάμε από το Α στο Β και δεν υπάρχει σοβαρή απάντηση ότι είναι το Γ».