Ο τουρκικός όμιλος Κoc με ποσοστό 80% είναι από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο νέος ιδιοκτήτης της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία» ή αλλιώς Avis Hellas. Mε την αρωγή της αμερικανικής Avis Budget Group που είναι ο licensor των σημάτων Avis, Budget και Payless και η οποία θα κατέχει το υπόλοιπο 20% των μετοχών της Avis Hellas ο τουρκικός όμιλος απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς την διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων σε μια επιχειρηματική ανατροπή που έχει προκαλέσει ήδη πολλά ερωτηματικά.

Η επιχειρηματική ανατροπή συνίσταται στο γεγονός πως η Τράπεζα Πειραιώς στις 15 Σεπτεμβρίου του 2017 είχε υπογράψει με την κοινοπραξία Lyraria την πώληση του 100% της Avis Hellas! Στη Lyraria συμμετέχουν με ποσοστό 51% η Olympia Group του κ. Πάνου Γερμανού και με 49% το Virtus International Partners LP του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου μαζί με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν όπως ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τα αδέλφια Βασίλης και Νέλλη Κάτσου, η οικογένεια Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Ωνάση και ο γνωστός νομικός κ. Β. Σαραντίτης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της απεμπλοκής της από μη τραπεζικές δραστηριότητες αποφάσισε στην αρχή του χρόνου να πωλήσει το 100% της Avis Hellas η οποία κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα.
Η Πειραιώς ξεκίνησε συζητήσεις ως όφειλε με την κοινοπραξία Avis Budget Group και Otokoc στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης των σημάτων του μητρικού αμερικανικού ομίλου και της Avis Hellas. To τίμημα που προσέφερε η κοινοπραξία δεν ικανοποίησε την Πειραιώς. Mάλιστα η δεσμευτική οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας ήταν χαμηλότερη από τη μη δεσμευτική. Παράλληλα, τότε είχε διαρρεύσει πως ο Τούρκοι απαιτούσαν να ελεγχθεί και ο στόλος των 30.000 αυτοκινήτων της Avis Hellas, διαδικασία που θα καθυστερούσε σημαντικά τον διαγωνισμό.

Διαγωνισμός

Η αμερικανοτουρκική κοινοπραξία αποχώρησε και η Citigroup με εντολή της Πειραιώς διενήργησε σχετικό διαγωνισμό για την πώληση της Avis Hellas στον οποίο συμμετείχαν η κοινοπραξία Lyraria και η αμερικανική Fortress. Σημειώνεται πως η Avis Budget Group διατηρούσε δικαίωμα πρώτης άρνησης – να δώσει δηλαδή το ίδιο τίμημα με τον πλειοδότη του διαγωνισμού και να πάρει την Avis Hellas- και παράλληλα έπρεπε να δώσει τη συναίνεσή της. Πλειοδότης με μικρή διαφορά αναδείχθηκε η κοινοπραξία Lyraria προσφέροντας 80,6 εκατ. ευρώ. Την 1η Σεπτεμβρίου η αγοραπωλησία εγκρίθηκε από το ΔΣ της Πειραιώς και στις 15 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκαν τα συμβόλαια μεταξύ της τράπεζας και της Lyraria.

Αφού υπέγραψαν τα συμβόλαια Πειραιώς και Lyraria προκύπτει πως η Avis Budget Group δεν είχε ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες η αγορά είχε μείνει με την αίσθηση πως το ελληνικό σχήμα είχε αποκτήσει την Avis. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως οι Αμερικανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και πως έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τη συναλλαγή αφού το deadline για την άσκηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης δεν είχε περάσει. Πράγματι έτσι και έγινε. Η χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς είναι χαρακτηριστική:

«Η Avis Budget Group, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Zodiac Europe Limited, άσκησε δικαιώματα που κατείχε σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων franchise για τα σήματά της. Οι σχετικοί όροι προβλέπουν μεταξύ άλλων δικαίωμα πρώτης άρνησης (Right of First Refusal) της Zodiac Europe Limited για να αποκτήσει τις πωλούμενες μετοχές της Olympic είτε απευθείας, είτε μέσω τρίτου που θα υποδείξει, με τους ίδιους οικονομικούς και συμβατικούς όρους. Ο όμιλος Avis Budget Group εκδήλωσε την πρόθεσή του να υποδείξει ως τελικό αγοραστή της Olympic μία εταιρεία ειδικού σκοπού, με μόνους μετόχους την «Avis Europe Holdings Limited» και μία εταιρεία του ομίλου Otokoc, με τον οποίο το Avis Budget Group διατηρεί πολυετή συνεργασία σε πολλές χώρες.
Απομένουν πλέον οι εγκρίσεις από το ΤΧΣ και της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού για την ολοκλήρωση της συναλλαγής».

Δεύτερες σκέψεις

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Koc στο τουρκικό χρηματιστήριο, στην κοινοπραξία που θα αποκτήσει την Avis Hellas θα ελέγχει το 80%. Για την Πειραιώς δεν αλλάζει κάτι αφού το τίμημα των 80,6 εκατ. ευρώ θα εισρεύσει έτσι και αλλιώς στα ταμεία της. Είναι εμφανές πως η Avis Budget Group έκανε δεύτερες σκέψεις και προτίμησε να δώσει την Avis Hellas στον όμιλο Koc ο οποίος εξελίσσεται σε βασικό εταίρο αφού συνεργάζονται μαζί σε άλλες έξι χώρες.
Οι Ελληνες επιχειρηματίες από την πλευρά τους είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη. Κάποιοι εξ αυτών θεωρούν πως πρέπει να κινηθούν νομικά, αλλά εκτιμάται πως δύσκολα θα δικαιωθούν.

Η ουσία είναι πως μια ελληνική εταιρεία με προοπτικές – δραστηριοποιείται από το 1960 στην Ελλαδα και από το 2007 ελέγχεται από την Πειραιώς- περνά σε τουρκικά χέρια παρά το γεγονός ότι για αυτήν ενδιαφέρθηκε έμπρακτα η «Εθνική Ελλάδος» αν λάβουμε υπόψη μας τα ονόματα που συμμετείχαν στη Lyraria.

Η Avis Hellas το 2017 θα κλείσει με τζίρο κοντά στα 153 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξης των 21 εκατ ευρώ. Στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car) που αφορά κυρίως μισθώσεις από τουρίστες ελέγχει περίπου το 17% της αγοράς και στις μακροχρόνιες μισθώσεις (leasing) βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 28%. Οι Τούρκοι αναλαμβάνουν και δάνεια της Avis Hellas ύψους 240 εκατ. ευρώ.