Τις κατηγορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, σχολιάζει η Handelsblatt. Με τίτλο «Ο ενοχλητικός τραπεζίτης» το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας εστιάζει στον ρόλο του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη και υπενθυμίζει την έντονη διαμάχη που είχε παλαιότερα με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένας άνθρωπος που απευθύνει άβολες προειδοποιήσεις. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δημόσια εμφάνισή του στην οποία να μην επιπλήττει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ζητά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς», γράφει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δέχεται τώρα πυρά. «Μια εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση του επιρρίπτει παρατυπίες στη δήλωση της θερινής κατοικίας του στη Σύρο. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Στουρνάρας προώθησε εσωτερικά έγγραφα της κεντρικής τράπεζας στα ΜΜΕ», γράφει μεταξύ άλλων η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι ο Γ. Στουρνάρας αρνείται τις κατηγορίες και «κάνει λόγο για μια εκστρατεία κατά του ίδιου και της οικογένειάς του».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι έτσι «μια παλιά διαμάχη αναζωπυρώνεται. Ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη, που ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η μάχη εξουσίας κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες σε μια περιφερειακή τράπεζα (σ.σ. Attica Bank) – μεταξύ άλλων στη χορήγηση δανείου σε έναν επιχειρηματία που πρόσκειται στην κυβέρνηση», σημειώνει μεταξύ άλλων η οικονομική εφημερίδα.

Γιατί όχι κυβέρνηση μειοψηφίας;

Το προσωρινό πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η αποτυχία των διερευνητικών επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γερμανών σχολιαστών. Οι εκτιμήσεις τους εστιάζουν σε εφικτές εναλλακτικές λύσεις και πιθανά κυβερνητικά σχήματα εφόσον ένας συνασπισμός «Τζαμάικα», όπως αποκαλείται, φαίνεται να έχει ναυαγήσει οριστικά και αμετάκλητα.

Παρά το γεγονός ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής την ίδια, μερίδα του γερμανικού Τύπου επιχειρεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Κυβέρνηση μειοψηφίας – Γιατί όχι;» διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. «Το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι η αναβάθμιση της Ομοσπονδιακής Βουλής (σ.σ. Bundestag). (…) Πολλά από τα σημαντικά ζητήματα κρίνονταν (σ.σ. κατά την τετραετία του μεγάλου συνασπισμού) με συνοπτικές διαδικασίες εντός της κυβέρνησης από τους επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. (…) Κάποιοι βουλευτές υπερψήφιζαν με αίσθημα δυσφορίας. Όμως αν η κυβέρνηση καλείται στο εξής να αναζητεί διαρκώς πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο, θα προκύψει μια νέα, καλύτερη κουλτούρα διαλόγου. Οι συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις της AfD θα αντικρούονταν δημόσια με εμφατικό τρόπο», εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

Η Tageszeitung του Βερολίνου συντάσσεται στη γραμμή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, επισημαίνοντας σε σχόλιό της ότι το πλεονέκτημά της δεν θα ήταν απλά και μόνο η αποφυγή επαναληπτικών εκλογών αλλά και η τόνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όπως υπογραμμίζει η TAZ, «μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα συνιστούσε ιδανική πολιτική συνθήκη διότι σημαντικά έργα για το μέλλον ενδέχεται να μην υλοποιηθούν (…), είναι όμως μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή. Και δεν είναι λόγος για νέες εκλογές».

Περισσότερη έμφαση στα πολιτικά περιεχόμενα και την ουσία θα έδινε μια κυβέρνηση μειοψηφίας σύμφωνα με την Straubinger Tagblatt. Όπως σχολιάζει, «οι συζητήσεις στη βουλή που προκαλούσαν τελευταία υπνηλία θα γίνονταν σίγουρα πιο ζωηρές και ενδιαφέρουσες».

SPD: Πρώτα το κόμμα;

Ορισμένοι σχολιαστές εστιάζουν στον ρόλο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ασκώντας μάλιστα κριτική στην επιμονή του επικεφαλής τους Μάρτιν Σουλτς να αποκλείει το ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης με την Άγκελα Μέρκελ. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υπενθυμίζει το αίσθημα καθήκοντος που επεδείκνυε διαχρονικά το SPD όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις για το καλό της χώρας. Όπως επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα με τους Σοσιαλδημοκράτες να αρνούνται έναν μεγάλο συνασπισμό με το επιχείρημα ότι το κόμμα τους εξασθενεί υπό την κυβερνητική ηγεσία της Άγκελα Μέρκελ. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «το εκνευριστικό σε αυτήν την επιχειρηματολογία είναι ότι είναι εντελώς εγωιστική. Παλαιότερα ίσχυε για το SPD η θεμελιώδης αρχή: πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Στο μεταξύ ισχύει το αντίστροφο».

Άρης Καλτιριμτζής