από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Μηδενίζουν τα κέρδη των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια

Τι στοιχεία θα ανακοινώσουν Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank
Μηδενίζουν τα κέρδη των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αναιμικά αναμένεται να είναι εφέτος τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών ομίλων, καθώς η ανάγκη τους να καλυφθούν από τους κινδύνους των κόκκινων δανείων, εξαφανίζει σχεδόν το σύνολο των οργανικών τους επιδόσεων.

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, όπως και τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε για το γ΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης η Eurobank την περασμένη εβδομάδα, θα καταδείξουν ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εδώ και πως θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψει ο κλάδος στην κανονικότητα.

Η αποτυχία μεγάλου ποσοστού των ρυθμίσεων που προωθούνται από τις τράπεζες και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, σε συνδυασμό με τον υψηλό όγκο νέων δανείων που κοκκινίζουν λόγω της φορολογίας και του οικονομικού περιβάλλοντος που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυρών και επιχειρήσεων, αναγκάζει τις τράπεζες να διενεργούν υψηλές προβλέψεις.

Αυτό συνέβη και στο γ΄ τρίμηνο του έτους, όπως έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις της Eurobank, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα και των υπόλοιπων τριών «μεγάλων» του συστήματος.

Οι τραπεζικές διοικήσεις ενόψει και των stress tests του 2018 συνεχίζουν να παίζουν άμυνα, ώστε να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο «προστατευμένες» από τις επισφάλειες στα αποτελέσματα της εφετινής χρήσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως βάση για την εκτίμηση της κεφαλαιακής τους ισχύς.

Η επιβάρυνση από τις προβλέψεις ωστόσο τρώει από τις «σάρκες» των οργανικών εσόδων, τα οποία μέσω μεγάλων περικοπών στα κόστη λειτουργίας και μείωσης των επιτοκίων, διατηρούνται σταθερά σε επίπεδα άνω των 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες με συνολικό ενεργητικό πάνω από 260 δισ. ευρώ παλεύουν να εμφανίσουν κέρδη μόλις λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόκειται για αστεία νούμερα αν αναλογιστούμε το μέγεθος των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Όσες περιστολές δαπανών κι αν κάνουν, εάν δεν μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί» σημειώνει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2017 η Eurobank εμφάνισε κέρδη 132 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές ανακοινώσεις των άλλων τραπεζών θα γίνουν στις:
22/11 για την Εθνική Τράπεζα
28/11 για την Τράπεζα Πειραιώς
30/11 για την Alpha Bank


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    σοβαρά; | 21/11/2017 12:51
    ειλικρινώς...
    εχέσθην...
    απάντηση33