Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, της περίφημης «Τζαμάικα», αναζωπύρωσε τις ανησυχίες τόσο σχετικά με την προώθηση των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο και για τις εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα» και ειδικότερα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είπε ότι οι προσπάθειες απέτυχαν, φέρνοντας τη Γερμανία πιο κοντά σε μία πολιτική κρίση και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ενώ σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές προσθέτει στην αβεβαιότητα και βαρύνει το κλίμα κινδύνου στην παγκόσμια αγορά.

Για την Deutsche Bank πάντως η Γερμανία έχει πλέον 4 επιλογές: το μεγάλο συνασπισμό, μια κυβέρνηση μειοψηφίας, νέες εκλογές, ή επανάληψη των συνομιλιών για την «Τζαμάικα». Μία κυβέρνηση μειοψηφίας μεταξύ του CDU/CSU και των Πρασίνων (που θα χρειαζόταν μόνο 29 πρόσθετους ψήφους) με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δείχνει το ποιο πιθανό σενάριο σε αυτή την φάση.

Οι εκλογές εξάλλου δεν προσφέρουν διέξοδο, καθώς δεν θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Bundestag με αποτέλεσμα και πάλι οι επιλογές να είναι δύο: δηλαδή ο μεγάλος συνασπισμός ή ο συνασπισμός «Τζαμάικα».

Καθώς δεν υπάρχει πολιτικό κενό στη Γερμανία δεν υπάρχει και πίεση χρόνου ανέφερε η Deutsche, με τον Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier να αναλαμβάνει πάντως κεντρικό ρόλο για την επόμενη μέρα, καθώς μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι προσωρινή λύση, αν και σε αυτή την φάση οι μόνοι που ενθουσιάζονται με την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών είναι οι υποστηρικτές του AFD, ελπίζοντας σε ισχυροποίηση της θέσης τους.

Ορισμένοι αναλυτές ευρωπαϊκών τραπεζών εκτίμησαν πως μετά το αρχικό σοκ, οι αγορές δεν δείχνουν έντονο προβληματισμό, καθώς ακόμα και αν υπάρξουν νέες εκλογές, είναι απίθανο να επικρατήσουν οι λαϊκιστές, ενώ σε κάθε περίπτωση υποστηρικτικά λειτουργεί τόσο η ισχυρή πορεία της γερμανικής οικονομίας όσο και η θετική δυναμική της ευρωζώνης. Για την UBS, η αναθέρμανση του πολιτικού δράματος της Ευρώπης αποδυναμώνει την καγκελάριο Angela Merkel, αναγκάζοντάς την να προσφέρει είτε μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε πιθανά κόμματα συνασπισμού είτε να πάει σε νέες εκλογές.
Η κατάρρευση των συνομιλιών υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε σημαντικά θέματα πολιτικής είναι δύσκολο να ξεπεραστούν αυτή τη στιγμή, ενώ οι νέες εκλογές, ίσως οδηγήσουν τα κόμματα σε ποιο εμφαντικές θέσεις ώστε να ενισχύσουν την εκλογική τους βάση.
Καθώς η αβεβαιότητα αποτελεί πάντα δηλητήριο για την οικονομία, αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της γερμανικής οικονομίας αυτές θα αποτυπωθούν άμεσα στο σύνολο της ευρωζώνης, ενώ αν περιοριστεί η γερμανική επιρροή, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στις διαπραγματεύσεις για το «Brexit», όσο και για τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το ερώτημα έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο «παίχτης» που μπορούσε να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας στην Γερμανία.
Από την άλλη πλευρά αν η χώρα οδηγηθεί όπως εκτιμάται από ορισμένους σε εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, ο προβληματισμός σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και τις προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα ενταθούν.