Τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται θετικά στις αγορές, υπογράμμισε o πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη θετικη υποδοχή από τις αγορές του swap των ομολόγων.

Επανέλαβε ωστόσο την επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις είπε ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, σημειώνοντας ότι τα stress test, που θα γίνουν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, θα δείξουν εάν χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα πριν το τέλος του προγράμματος.

Σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

Ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Μ.Ντράγι ανέφερε, ότι η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Συνεχίζοντας, ο Μ.Ντράγκι τόνισε, ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την «αξιοσημείωτη μείωση των spreads» και τη θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα κόκκινα δάνεια το κρίσιμο για τις τράπεζες

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Ο Μ.Ντράγκι επανήλθε και στο θέμα των κόκκινων δανείων αναφέροντας ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να διευθετήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, σημείωσε ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι «ιδιαιτέρως δύσκολη», ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση «έχει θεσπίσει αρκετές κοινωνικές εγγυήσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ενταθεί η αντιμετώπισή τους, τους επόμενους μήνες».

Συνεχίζοντας ο Μ.Ντράγκι χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» την επίτευξη συμφωνίας με τους συμβολαιογράφους για την επικείμενη έναρξη των πλειστηριασμών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε επίσης ότι τα τεστ αντοχής θα διεξαχθούν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι μεν «σταθερή» αλλά και ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να αντιμετωπιστούν «αποτελεσματικά». Επίσης ανέφερε ότι η κατάσταση με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη και σημείωσε ότι τα stress test θα δείξουν εάν χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα πριν το τέλος του προγράμματος.

O Γ.Στουρνάρας είναι έμπιστο μέλος της ΕΚΤ

Aπαντώντας σε ερώτηση του ίδιου ευρωβουλευτή ο οποίος προέβαλε το ισχυρισμό ότι ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο στόχαστρο μέσων ενημέρωσης και πολιτικών παραγόντων, αρνήθηκε να σχολιάσει και σημείωσε ότι ο Γ.Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος της ΕΚΤ και δούλεψε σκληρά για το καλό της Ελλάδας».

Η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις για τη φοροαποφυγή

Κληθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, να σχολιάσει τις αποκαλύψεις από τα Paradise Papers, της μεγάλης φοροδιαφυγής και πώς η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ο Μ.Ντράγκι απάντησε, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

Τόνισε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συννομοθέτες. «Εμείς πάντοτε υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις των συννομοθετών ως προς αυτό».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΚΤ υπερέβη την εντολή του

Σχετικά με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εντοπίζει σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό των τριών μνημονίων που υπέγραψε η Ελλάδα και που κατηγορεί την ΕΚΤ ότι δεν προσκόμισε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, ο Μ.Ντράγκι απάντησε, ότι το Συνέδριο ζήτησε στοιχεία που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του.

«Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζεται στην ανάλυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ και όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει ερωτήσεις που υπερβαίνουν την εντολή αυτή, η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει. Ειδικότερα όταν οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τα στοιχεία που έχει δώσει η ΕΚΤ στο Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι υπήρξαν σφάλματα.

«Η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών βασίζονταν πάντα σε μακροϋποθέσεις που είναι διαθέσιμες όταν γίνονται τα Asset Quality Reviews και τα στρες τεστς» ανέφερε ο Μ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.