από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος

Από 9.000 έως 27.000 ευρώ το εισόδημα των νοικοκυριών που το δικαιούνται - Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις της Εφης Αχτσιόγλου
Τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, κατέθεσε στην Βουλή η υπουργός Εργασίας ΕφηΑχτσιόγλου, σύμφωνα με τις οποίες τα κριτήρια καταβολής του εν λόγω επιδόματος είναι τα εξής:

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δυο ενήλικα μέλη, τις 15.750 ευρώ για νοικοκυριά με δυο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο, τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα τέκνα, τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δυο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα, τις 22.550 ευρώ για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα και τις 27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα μέλη με έξη ή περισσότερα ανήλια τέκνα.


Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, προβλέπεται για την ακίνητη περιουσία ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (όπως προσδιορίζεται για τον υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.17 πράξη προσδιορισμού φόρου) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.


Ενώ για την κινητή περιουσία προβλέπεται ότι το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ., δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε προστιθέμενο μέλος κατά τον τρόπο που θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλες τις τράπεζες της χώρας ή του εξωτερικού όπως έχουν δηλωθεί στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος=9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.


Σχετικά με τα περιουσιακά τεκμήρια προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του μερίσματος νοικοκυριά τα μέλη των οποίων εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.


Όσον αφορά το κριτήριο διαμονής και λοιπά κριτήρια, προβλέπεται ότι ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, επίσης να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης πάνω από ένα μήνα μέχρι και 31.10.2017 κι ακόμα ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2016 εφόσον έχουν υποχρέωση.


Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυρία Αχτσιόγλου προβλέπεται ότι ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αποκλεισμός των ΑΜΕΑ. | 20/11/2017 23:14
  "Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31 -10-2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ." Η τερατώδης αυτή διάταξη αποκλείει τους εκ γενετής αναπήρους και αυτούς που απευθύνονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (κυρίως νέους) του δικαιώματος λήψης του κοινωνικού μερίσματος. Να χαιρόμαστε την Κα Υπουργό Εργασίας και τους χρυσοπληρωμένους συμβούλους της, καθώς επίσης και τους επίσης καλά αμοιβομένους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές του Υπουργείου Εργασίας. Καληνύχτα........
  G.T.
  απάντηση40
   
   
  Προχειροδουλειά | 20/11/2017 19:36
  Είσαι από ευκατάστατη οικογένεια που διαθέτει και δεύτερο οίκημα/διαμέρισμα το οποίο στο παραχωρεί και διαμένεις; Λαμβάνεις το επίδομα. Είσαι από φτωχή οικογένεια και φιλοξενείσαι σε ένα δωμάτιο; Δεν παίρνεις τίποτα. Ελπίζω αυτό όντως να το διορθώσουν φέτος.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση40
   
   
  Στα τσακιδια!!!! | 20/11/2017 18:13
  Τα λεφτα μου μοιραζετε ρεζιλια!!! Και εχετε το θρασος να το λετε κοινωνικη πολιτικη! Δρομο ρεεεε!!!
  Ουστ αχρηστοι!!!
  απάντηση61