Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα η τροπολογία της κυβέρνησης για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων όχι μόνον της Δυτικής Αττικής αλλά και όσων περιοχών επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η χορήγηση του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος ενίσχυσης των πληγέντων φυσικών προσώπων και πληγεισών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις σε 8.000 ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και ότι δεν υπόκειται σε καμία κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ή τις τράπεζες.

Οι περιοχές που περιλαμβάνει η ρύθμιση πέραν της Δυτικής Αττικής, είναι: Σαμοθράκη, Σύμη, Αγιά Λάρισας, Τέμπη Λάρισας, Τρίκαλα, Καλαμπάκα Τρικάλων, Φαρκαδόνα Τρικάλων, Πύλη Τρικάλων, Κατερίνη, Χανιά, Πλατανιάς Χανίων, Αποκόρωνας Χανίων, Κέρκυρα. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η ταχύτερη ανάκαμψη και αποκατάσταση της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των εν λόγω περιοχών».