H προτεινόμενη από την Ελλάδα ανταλλαγή προς τους κατόχους 20 ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, γνωστού ως PSI, αξίας 30 δισ. ευρώ, με 5 νέα ομόλογα αναφοράς αποτελεί μια συμφέρουσα επιλογή, εκτιμούν αναλυτές ξένων τραπεζών και διαχειριστές κεφαλαίων.
Για την JP Morgan π.χ. η προτεινόμενη ανταλλαγή είναι επωφελής στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση της ταμειακής ροής των υφιστάμενων ομολόγων με την ταμειακή ροή της προτεινόμενης ανταλλαγής.
Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Το επιτόκιο θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιον τρόπο προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.
Η πρόταση ανταλλαγής δεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ η μέση διάρκειά τους θα παραμείνει η ίδια με τα παλαιά ομόλογα.
Το 80% περίπου του ελληνικού χρέους, αξίας 320 δισ. ευρώ, αυτή τη στιγμή διακρατείται από τους επίσημους δανειστές, ενώ περίπου 40 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Τα δύο τρίτα των ομολόγων προς ανταλλαγή διακρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες, από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (που διακρατούν ομόλογα περίπου 6 δισ. ευρώ) και αναμένεται να συμμετάσχουν μαζί με τους ξένους επενδυτές στην ανταλλαγή.
Ερώτημα αποτελεί η στάση των μικροομολογιούχων που κατέχουν ομόλογα αξίας 2,4 δισ. ευρώ περίπου και έχουν «ζήσει» το «κούρεμα» του 2012 –αν και η ρύθμιση για την απαλλαγή φορολογίας τούς λύνει τα χέρια, καθώς και οι κινήσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων «κερδοσκοπικών» κεφαλαίων.
Για την αγορά, που δείχνει ότι είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το επικείμενο swap, καθώς τα spreads υποχώρησαν εν αναμονή της είδησης, η κίνηση της Αθήνας σκοπό έχει την καμπύλη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητά τους πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Τα νέα ομόλογα θα είναι ελκυστικότερα για τους μεγάλους επενδυτές όπως η Pimco και η Franklin Templeton.
Καθώς θα ακολουθήσουν 2-3 εκδόσεις νέων ομολόγων, μία πιο ρευστή ελληνική αγορά ομολόγων διευκολύνει την προσπάθεια, την ώρα που ορισμένα funds που ψάχνουν για αποδόσεις θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους αφού περιορίζονται οι ευκαιρίες στις ομολογιακές αγορές παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Ελλάδας είναι προαιρετική και λήγει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στις 28 Νοεμβρίου.

Αίρονται τα αντικίνητρα

Με υπουργική απόφαση τα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν στο swap δεν θα υπόκεινται σε φορολογική επιβάρυνση. Ετσι, αίρονται τα αντικίνητρα συμμετοχής που υπήρχαν για ιδιώτες ομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είχαν αγοράσει, δευτερογενώς, ελληνικά κρατικά ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές, ενισχύοντας τις πιθανότητες συμμετοχής τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ