Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 28,7% το πρώτο τρίμηνο του 2017 έναντι 30,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2016, εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, συνυπολογίζοντας στο ποσοστό αυτό τις κατηγορίες των αποθαρρυμένων ανέργων (όσων δηλαδή δηλώνουν άνεργοι αλλά δεν αναζητούν εργασία), αλλά και των υποαπασχολουμένων
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Γ. Αργείτης δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας και υπογραμμίζει ότι «θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή κάτω του 10%, μετά το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ολόκληρη την επόμενη δεκαετία».

Βασανιστική πορεία

Την εκτίμηση για μια αργόσυρτη, μακρά και βασανιστική πορεία επανόδου στα προ της κρίσης ποσοστά της ανεργίας διατυπώνει και ο Σ. Ρομπόλης. Ο καθηγητής χαρακτηρίζει «αναιμική και άνεργη» την περίοδο της ανάκαμψης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι θα συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. «Οποτε κι αν έλθει η ανάκαμψη, θα είναι αναιμική και άνεργη, δεδομένου ότι για να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο θα απαιτείται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%-4%» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν 21,1%. Απασχολούμενοι θεωρούνται όσοι εργάστηκαν έστω και μία ώρα την εβδομάδα, ενώ δεν συνυπολογίζονται όσοι δηλώνουν ότι έπαψαν να αναζητούν εργασία. Η έκθεση της ΓΣΕΕ αναφέρεται σε «μια σειρά ποιοτικών δεικτών της αγοράς εργασίας που δημιουργούν προβληματισμό». Παρουσιάζει τα πολύ υψηλά ποσοστά της υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από 99.000 εργαζομένους το 2008 σε 267.000 το 2017.
Επίσης έχουν υπερτριπλασιαστεί οι απογοητευμένοι άνεργοι που έπαψαν να αναζητούν εργασία, από 37.000 σε 109.000 την αντίστοιχη περίοδο. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 67% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δεν βρίσκει πλήρη απασχόληση και αναγκάστηκε να επιλέξει αυτό το καθεστώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ